Verschillen tussen Bijbel en Koran

Tegenwoordig mogen Moslims en ook Christenen vaak wijzen op de vele overeenkomsten tussen de Islam en Christendom, alsook het Jodendom waar beide uit zijn ontstaan. Maar al te vaak worden de verschillen, hoe miniem ook, weggeredeneerd om de Moslims toch maar niet voor het hoofd te stoten.

Toch is het verschil tussen Gods Woord en de Koran zo fundamenteel dat het onmogelijk is om hier aan voorbij te gaan. Het is de taak en plicht van elke Christen om mede Christenen en Moslims op de verschillen te wijzen.

De belangrijkste verschillen op een rijtje :

In de Bijbel is de rode draad de belofte en de vervulling van de komst van Jezus als de Messias, de Redder van de wereld.
In de Koran is nauwelijks een historische lijn te ontdekken. Er is geen belofte van een verlosser, allerlei profeten roepen op om je aan de wet te houden.

In de Bijbel zijn ook profeten zondige mensen, alleen Jezus is zonder zonde.
In de Koran zijn de profeten voorbeeld-mensen die bijna zondeloos zijn.

Volgens de Bijbel leven mensen in een verbroken relatie met God. De profeten wijzen de weg van verlossing. De verlossing (Verlosser) komt van God.
Volgens de Koran bevat de boodschap van de profeten  de leefregels (wetten) die je moet houden, daarop beoordeelt God je leven. Er is geen middelaar nodig.

In de Bijbel speelt een offer voor verzoening tussen God en mensen een belangrijke rol.
In de Koran vind je geen priesters of offerdienst (het offerfeest betekent iets anders).

In de Bijbel verwijst het offer in het OT naar het volkomen offer van Jezus: het teken van Gods onvoorwaardelijke liefde .
Volgens de Koran werd Jezus  niet gekruisigd. Volgens moslims werd Jezus vlak voordat ze Hem wilden kruisigen opgenomen in de hemel.

Volgens de Bijbel zijn wetten en wonderen  niet genoeg om het leven van mensen te veranderen. Jezus kwam om de macht van de zonde te breken en door de Heilige Geest ons hart te veranderen.
Volgens de Koran is Jezus niet de Zoon van God. Hij is wel een bijzondere profeet, maar verder gewoon mens. Volgens moslims kan God geen mens worden. (Dat zou tevens betekenen dat volgens Moslims God toch niet zo machtig is als zij beweren)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s