Komt Supervulkaan Yellowstone tot uitbarsting ?

Onze planeet herbergt ongeveer 850 actieve vulkanen verreweg de meeste liggen in een halve cirkel rond de Stille Oceaan.  Zeker 20 van die vulkanen zijn op dit moment actief. Gemiddeld tellen geofysici zo’n 50 tot 70 vulkaanuitbarstingen per jaar.
Een van de meest levendige vulkanen is Stromboli, deze Italiaanse vuurberg in de Middellandse Zee, even ten noorden van Sicilië (Italië), is al meer dan 2 400 jaar actief. Maar het kan ook anders… De Pinatubo heeft zo’n 600 jaar geen enkel teken van leven gegeven. Dat wil zeggen, tot juni 1991, want toen ontwaakte de Filippijnse vulkaan alsnog.

In 1815 barst op het Indonesische eiland Soembawa de vulkaan Tambora uit. Gedurende drie maanden spuit de berg ruim honderd kubieke kilometer magma de lucht in. De oorspronkelijk 4500 meter hoge berg wordt gereduceerd tot de huidige 2800 meter hoogte. De stof- en aswolken bereiken een hoogte van 44 kilometer. Het jaar na de uitbarsting van Tambora gaat de geschiedenisboeken in als ‘het jaar zonder zomer’. Het klimaat koelt af. Door sneeuw en nachtvorst in de zomer mislukken de oogsten, waardoor in Europa en de Verenigde Staten een hongersnood ontstaat. Tienduizenden mensen komen om, lang na de uitbarsting van de vulkaan.

Supervulkaan

Een supervulkaan is een vulkaan waarbij een zeer grote hoeveelheid lava en as wordt uitgespuwd en een grote komvormige krater (caldera) ontstaat. Een duidelijke definitie is er echter niet. De minimale hoeveelheid van uitgespuwd lava zou in de orde van honderden km3 kunnen liggen. Bekende vulkaanuitbarstingen als die van Mount St. Helens (VS, 1981) en die van de Krakatau (Indonesië, 1883) vallen hierbij in het niet met 0,4 en 10 km3. Vulkanen die als supervulkanen worden beschouwd zijn de Taupo in Nieuw-Zeeland, de Toba in Indonesië en Yellowstone in de Verenigde Staten.

Lees verder op : Leftbehind

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s