OM vindt winkelen al verdacht

AMSTERDAM – Justitie in Amsterdam blijkt ook foto’s van ‘verdachte’ mannen te plaatsen op de site www.overvallersgezocht.nl als die nog geen overval hebben gepleegd. Verdacht gedrag kan genoeg zijn.

Een ‘verdachte’ die zichzelf op de website herkende nadat hij met een vriend in een supermarkt was geweest, heeft klachten ingediend bij hoofdcommissaris van politie Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Leo de Wit. Omdat korpschef Welten maandag de vergelijkbare website www.veroordeeldengezocht.nl presenteerde, heeft hij ook de Nationale Ombudsman gevraagd over deze sites te oordelen.

De man was met een vriend in de Albert Heijn aan het Amstelplein in Uithoorn. In de ogen van het winkelpersoneel en de politie gedroegen de twee zich verdacht, hadden ze ‘erg veel belangstelling voor de opstelling van de beveiligingscamera’s’ en nam één van hen foto’s van die camera’s. Beelden van de twee werden op de site gezet. Een overval bleef uit. Advocaat Bart van Tuinen vindt de handelwijze ‘een gevaarlijke manier van opsporen’ die ‘inbreuk maakt op grondrechten’.

Justitie meent echter dat ook ‘voorbereidingshandelingen’ voor een overval rechtvaardigen dat foto’s van verdachten op de site worden geplaatst, ook als geen overval is gepleegd.

Bron : Parool

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s