Eerste Kamer Akkoord met centrale opslag foto’s en vingerafdrukken van iedere Nederlander.

Op 9 juni is de eerste Kamer akkoord gegaan met de nieuwe paspoortwet. Officieel gaat het om de herinrichting van de reisdocumentenadministratie. Praktisch gaat het om de verwerkelijking van een centrale database met de foto’s en de vingerafdrukken van iedere Nederlander van 14 jaar en ouder.

Deze database is 7 dagen per week 24 uur per dag toegankelijk voor daartoe bevoegde ambtenaren. Zowel foto’s en vingerafdrukken kunnen worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden. Officieel worden alleen aan de officier van justitie gegevens zoals vingerafdrukken uit de paspoortdatabase verstrekt om na te gaan of verdachte of veroordeelde personen een reisdocument bezitten dat in de administratie voorkomt. In werkelijkheid betekent dit natuurlijk niets anders dan dat men van iedereen bij wie onder dwang foto’s en vingerafdrukken zijn genomen de identiteit en het daaraan gekoppelde burgerservicenummer wil achterhalen. Dit kan iedereen overkomen die niet terstond aan de identificatieplicht kan of wil voldoen.

Het burgerservicenummer is via de Gemeentelijke Basis Administratie gekoppeld aan het adres van de betrokkene. Inmiddels is het burgerservicenummer ook aan bankrekeningen gekoppeld door het massale inscannen van ID bewijzen door de banken in het kader van de Wet Identificatie bij Dienstverlening. De bewering van de Staatssecretaris als zou het paspoortregister met de vingerafdrukken van miljoenen Nederlanders geen opsporingsregister zijn, zoals het CBP al in maart 2007 opmerkte, krijgt daardoor wel iets heel potsierlijks.

Deze ontwikkeling is voor ons en de vaste bezoekers van deze site natuurlijk niet nieuw. Dat maakt de verontwaardiging over het besluit van de Eerste Kamer er niet minder om. Wat tegelijkertijd opvalt is dat een Kamerbesluit waarvan de gevolgen zo ingrijpend zijn, niet de media aandacht gekregen heeft die het verdient. Een database met vingerafdrukken van iedere Nederlander zou vanwege de verregaande privacyaantasting, voorpaginanieuws en een hoofditem in het NOS journaal moeten zijn. Slechts de Volkskrant en het NRC hebben er aandacht aan besteed.
Sommigen spreken in dit verband van censuur. Soms wordt in politiek rechtse kringen beweerd dat de media te links zijn. De mediastilte over het vingerafdrukkenregister en de gevolgen voor iedere Nederlander laat zien dat dit laatste niet waar is. Het zijn altijd de linkse partijen geweest die zich verzet hebben tegen de afbraak van de privacy maar er is nog nooit een linkse politicus uitgenodigd in het journaal om de privacyafbraak aan de kaak te stellen. Bitter is in dit verband wel dat de PvdA heeft ingestemd met de wijzigingen in de paspoortwet inclusief alle privacyaantastende bepalingen die door het CDA daaraan zijn toegevoegd.

Kritiek op de aantasting van de privacy zou echter niet slechts een linkse aangelegenheid moeten zijn. Juist de liberalen die de vrijheid hoog in het vaandel hebben staan en overheidsbemoeienis willen beperken, zouden in het verweer moeten komen. Ook voor politieke partijen die zich christelijk noemen zou het duidelijk moeten zijn dat hier ‘de keizer neemt wat niet des keizers is’.

De inperking van burgerrechten door de overheid en het falen van democratische parlementaire controlemechanismen, maakt het meer dan ooit noodzakelijk dat burgers zich organiseren om hun vrijheden terug te krijgen. Op dit ogenblik is in Nederland de vereniging Vrijbit het verst. Kijk op http://www.vrijbit.nl/dossier/dossier-vingerafdrukken

Een ander initiatief is het platform bescherming burgerrechten op www.degescandemens.nl

Er loopt nog steeds een handtekeningenactie tegen het biometrisch paspoort.
U kunt de papieren versie downloaden en per post verzenden.

Of u kunt deze petitie online ondertekenen

In Groot Brittannie is de NO2ID coalitie http://www.no2id.net met duizenden sympathisanten in alle grote steden actief om de identiteitskaart met bijbehorende biometrische database van tafel te krijgen.

In Duitsland wordt het initiatief genomen op http://www.vorratsdatenspeicherung.de/content/view/304/153/
en http://www.buergerrechte-waehlen.de/

Vanaf 21 september wordt in Nederland het paspoort en identiteitskaart met vingerafdrukken uitgegeven. Als u dit niet wilt en u heeft toch een nieuw papoort nodig kunt u voor die tijd een nieuw aanvragen. U moet zich wel realiseren dat u dan toch met uw foto gezichtsscan in een database terechtkomt. Die foto’s kunnen worden gebruikt voor biometrische zoekacties.

Op 12 september heeft u de gelegenheid om te protesteren tegen de aantasting van de privacy van iedereen. Kom naar de manifestatie Vrijheid Zonder Angst van 12.00 tot 17.00 uur op het Museumplein in Amsterdam.

Bron : Het Verzet | Referenties : De wederopstanding van het Nazi-persoonsbewijs | DEINE PAPIERE JUDE !!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s