Politie waarschuwt voor nieuwe skimmethode *Update*

De politie waarschuwt voor een nieuwe manier van skimmen waarbij criminelen betaalautomaten die in winkels en bedrijven worden gebruikt aanpassen. De nieuwe werkwijze is de laatste twee weken op verschillende plaatsen in Nederland voorgekomen. In twee gevallen waren bedrijven in de regio Noord-Holland Noord het slachtoffer. In een van deze gevallen kon een verdachte worden aangehouden.

Tot dusverre maakten criminelen meestal gebruik van betaalautomaten, zoals de HFT201, waar een opzetstuk op bevestigd werd. Hiermee konden gegevens van bankpassen worden gekopieerd. Voor winkels werd een betaalautomaat ontwikkeld waarmee deze manier van skimmen onmogelijk was. Inmiddels is gebleken dat criminelen ook hiervoor een methode voor hebben ontwikkeld om klantgegevens te ‘stelen’, waarna de rekeningen van slachtoffer leeggeroofd kunnen worden.

Insluiten
Om de apparaten aan te passen verstoppen de criminelen zich in de winkel. Zodra het personeel weg is, wordt er een gat in het plastic van de betaalautomaat gemaakt. Hierin installeert de skimmer apparatuur die de gegevens van de bankpas opslaat en via een camera meteen meekijkt naar de pincode die wordt ingetoetst. Soms wordt de camera ingebouwd in de betaalautomaat, maar soms wordt deze ergens anders, bijvoorbeeld in het plafond, gemonteerd. Na het inbouwen wordt een nieuwe plastic plaat over het gat geplakt en worden de randjes netjes bijgewerkt. Na zijn ‘werkzaamheden’ verstopt de crimineel zich weer tot de winkel open gaat. Een aantal dagen later komt de dief weer terug om ’s nachts zijn apparatuur op te halen.

Herkenning
Winkeliers kunnen zien dat er met de betaalautomaten is geknoeid. De opgeplakte plastic plaat laat altijd naden achter, terwijl het plastic anders glad is en vlakken in elkaar overlopen. En mocht de camera ingebouwd zijn, dan zit er een klein gaatje (soms maar van een millimeter) op een plaats waar geen gaatje thuis hoort.

Update zaterdag 18 juli 11:20
De politie heeft het oorspronkelijke bericht van de website gehaald, hoewel die nog wel in de cache van Google is te vinden. Tevens ontving Security.nl een e-mail van Atos Origin, leverancier van de Xenta betaalautomaten. Volgens het bedrijf werd er direct inbreuk gemaakt op het merkenrecht én de goede naam en faam van de Banksys familie van betaalautomaten en dan met name de Xenta. Atos Origin verzocht Security.nl vervolgens “dringend” om alle verwijzingen naar het merk Xenta voor elf uur vanochtend te verwijderen.

Na contact met de politie Noord-Holland Noord te hebben opgenomen wordt de onvrede bij Atos duidelijk. Volgens politiewoordvoerder Menno Hartenberg is de aanval namelijk niet afhankelijk van het soort betaalautomaat. Bij één van de aanvallen ging het om een Xenta, maar ook andere automaten zijn op deze manier gemanipuleerd. De politie wilde met het bericht alleen de werkwijze van de skimmers belichten. Dat de naam van de betaalautomaat toch in het persbericht terecht is gekomen betreurt het. Daarom heeft het een tweede bericht verstuurd waarin de situatie wordt verduidelijkt. In het oorspronkelijke artikel is de passage dat het alleen om Xenta automaten gaat dan ook verwijderd. We hebben Atos Origin nog om een reactie gevraagd, maar die was op het moment van publicatie nog niet binnen.

Bron : Security.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s