Lichtzinnig gebruik van ID-bewijs.

Wie het slachtoffer wordt van identiteitsfraude belandt in een horrorscenario, waarin deurwaarders, incassobureau’s en opsporingsambtenaren verbeten jacht maken op een schaduw die altijd naar jou wijst. Probeer het systeem dan maar eens van je onschuld te overtuigen. KRO Reporter spreekt met de slachtoffers. Over wat er met je gebeurt als een ander je identiteit kaapt..

Wie het slachtoffer wordt van identiteitsfraude belandt in een horrorscenario, waarin deurwaarders, incassobureau’s en opsporingsambtenaren verbeten jacht maken op een schaduw die altijd naar jou wijst. Probeer het systeem dan maar eens van je onschuld te overtuigen.

Inchecken in de lobby van een hotel. Veel Nederlanders zijn niet zo voorzichtig met hun persoonlijke gegevens. Ze geven te gemakkelijk een kopietje van hun paspoort af. In veel gevallen, zoals in hotels, is het voldoende om enkele gegevens als naam, geboortedatum en woonplaats op te schrijven.

DEN HAAG – Nederlanders gaan onzorgvuldig om met hun identiteitskaart, rijbewijs en paspoort. Ze geven te gemakkelijk kopieën af en geven hun identiteitsbewijs soms zelfs in bewaring.
Dat is riskant, omdat de gegevens kunnen worden misbruikt voor identiteitsfraude. Dat stellen privacydeskundigen.

Volgens de deskundigen is de lichtzinnigheid vooral een gevolg van onwetendheid en maken bedrijven daar misbruik van. De wet is volgens hen te ingewikkeld, waardoor burgers niet weten wat wel en wat niet mag of verplicht is. ,,De gemiddelde Nederlander weet niet wat allemaal met een kopie van zijn paspoort kan worden gedaan”, aldus Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg. Jos Meekel, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche: “Zij gaan er ten onrechte van uit dat er altijd voorzichtig met hun gegevens wordt omgesprongen.”

Zelfs de overheid blijkt niet goed op de hoogte van de regels. Noch het ministerie van Binnenlandse Zaken noch het College Bescherming Persoonsgegevens kan uitsluitsel geven over de vraag of telefoonwinkels en autoverhuurders kopieën van identiteitsbewijzen van hun klanten mogen maken, wat regelmatig gebeurt.

Het CBP, dat toezicht houdt op de verwerking van persoonsgegevens, laat alleen weten dat een kopie of scan van een identiteitsbewijs pas wordt gemaakt wanneer dat ‘noodzakelijk is of een wettelijke regeling dat eist’. Of de genoemde bedrijven aan die voorwaarde voldoen, kan het CBP niet zeggen, ‘omdat we dat niet hebben onderzocht’.

Het CBP begint binnenkort wel een onderzoek naar de praktijk in hotels, omdat het aanwijzingen heeft dat die soms op last van de politie kopieën van paspoorten maken. Volgens voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP is dit in strijd met de wet. Hoteleigenaren moeten weliswaar registreren wie in het hotel logeert, maar mogen niet meer noteren dan naam, beroep, woonplaats, type identiteitsdocument en aankomst- en vertrekdatum van de gast. Nog niet gepubliceerd onderzoek van adviesorganisatie KPMG bevestigt dat bedrijven en overheidsinstellingen vaak niet goed op de hoogte zijn van de regels. Zeker tien procent van de organisaties bleek de afgelopen drie jaar bovendien onzorgvuldig met persoonsgegevens te zijn omgesprongen.

Bronnen :www.nd.nl | Het Verzet

Commentaar redactie hetverzet.nl :

Ook de massale scanactie van de banken in 2006, waarbij paspoorten werden gekopieerd was feitelijk niet juist volgens de wet. Niet volgens de WID en ook niet conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens, ook al wordt dit door het CBP niet toegegegeven. De WID eist niet dat er een scan van het paspoort of ID kaart wordt gemaakt, maar slechts dat een klant zich bij het openen van een rekening identificeert. De strijdigheid van de scan-actie van de banken met de Wet Bescherming Persoonsgegevens ligt in het feit dat bij het scannen de pasfoto wordt meegekopieerd. Dat is een bijzonder gevoelig persoonsgegeven en voor de dienstverlening van de banken niet noodzakelijk.

Zelfs de overheid blijkt niet goed op de hoogte van de regels. Noch het ministerie van Binnenlandse Zaken noch het College Bescherming Persoonsgegevens kan uitsluitsel geven over de vraag of telefoonwinkels en autoverhuurders kopieën van identiteitsbewijzen van hun klanten mogen maken, wat regelmatig gebeurt.

Het antwoord is toch heel eenvoudig. Telefoonwinkels en autoverhuurders hoeven niet meer gegegevens te verwerken dan noodzakelijk. Kopieën maken van de foto en het bugerservicenummer dat die instanties niet eens mogen gebruiken, is niet noodzakelijk. Juist het kopieren en het opnemen van het burgerservicenummer in allerlei bestanden vormt een bron voor identiteitsdiefstal. Het burgerservicenummer, het vroegere sofi-nummer had daarom nooit op het paspoort mogen staan.

Advertenties

3 reacties op “Lichtzinnig gebruik van ID-bewijs.

  1. Het is nog veel erger.. de chip van je paspoort kan makkelijk op 10 meter afstand worden uitgelezen. En wist je dat zelfs je schoenen met zo’n chip zijn uitgerust? en wat te denken van de OV-chipkaart? Als iemand je wil schaduwen of gegevens van een ander wilt gebruiken, is dat tegenwoordig een koud kunstje.

    Like

  2. Pingback: Gemeente Hoorn gebruikt als 1e scanners tegen Identiteits Fraude | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s