Vingerafdrukken alle Nederlanders in één database.

VingerafdrukVingerafdrukken die vanaf maandag in Nederlandse paspoorten komen te staan, mogen ook in een centrale database worden opgeslagen. Dat besliste het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vandaag.

Stichting Vrijbit, die zich inzet voor privacy, had maandag een voorlopige voorziening aangevraagd bij het Hof over de gegevensbank. Er loopt nog een bodemprocedure tegen hetzelfde plan.

Nieuw paspoort
Vanaf maandag worden bij iedereen die een nieuw paspoort of Europese identiteitskaart aanvraagt, vier vingerafdrukken afgenomen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) van Binnenlandse Zaken wil een database inrichten waarin twee van deze vingerafdrukken worden opgeslagen voor justitiële doeleinden.

Burgerrechtenorganisaties, waaronder Stichting Vrijbit, maken zich al geruime tijd zorgen over de risico’s van het opslaan van vingerafdrukken. Het gevaar van een geslaagde hackaanval door kwaadwillenden is volgens hen niet irreëel.

Vrijheden
Ook vrezen sommigen dat justitie zich steeds meer vrijheden met de vingerafdrukken zal permitteren als de database eenmaal in gebruik is.

Bijleveld heeft altijd benadrukt dat justitie terughoudend zou omspringen met de gegevens. Ze gaf echter ook al aan dat dit beleid onder toekomstige kabinetten zou kunnen veranderen.

Door Simon van Woerden

Bron : Elsevier | Referentie : Project L.U.C.I.D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s