Aantal woningovervallen fors gestegen.

AMSTERDAM – Nederland gaat gebukt onder een explosieve stijging van het aantal woonovervallen. Tot en met september van dit jaar nam het aantal woningovervallen met liefst 33% toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met name het aantal woningovervallen op senioren nam toe: met ruim 84%.

Politie_dtlDit blijkt uit de meest recente cijfers van het Nederlands Politie Instituut in het bezit van EénVandaag.
Frans Heeres, korpschef van de regio Midden- en West-Brabant, beschrift de situatie als zorgwekkend: “Het is behoorlijk gestegen. Een deel van de woningovervallen vindt plaats onder criminelen, een deel bij ondernemers met een woning bij de zaak waarbij men kassageld vermoedt en een deel bij burgers, waarvan men denkt dat ze geld in huis heeft. Daarbij treft het met name senioren omdat die vaak voor een langere periode geld pinnen en in huis bewaren.”

Heeres zit namens de Raad van Hoofdcommissarissen in de landelijke Taskforce Overvallen. Deze eenheid moet een kwart meer overvallen gaan oplossen.

De woningovervallen nemen volgens Heeres met name op huizen toe omdat andere plaatsen beter beveiligd worden. Heeres: “Eerst gingen de banken zich beter beveiligen, toen waren de benzinestations aan de beurt. Nu die ook goed beveiligd zijn, is deze categorie (de woningen) aan de beurt. Ik vind het buitengewoon nare incidenten met veel impact voor diegenen die slachtoffer van zijn.”

In de helft van de woningovervallen komen de overvallers binnen omdat bewoners zelf de deur open doen. Heeres roept burgers op voorzichtiger te zijn. “Doe niet zo maar open, neem een spionnetje in de deur of een deurketting. Als je het niet vertrouwt, doe dan niet open. Zolang de deur dicht blijft, heb je een extra barrière. Daarmee voorkom je de helft van de woningovervallen.”

Een vrij nieuwe vorm van woningoverval die steeds vaker voorkomt is homejacking. Hierbij gaat het de overvallers om de auto van de bewoners. Met de overval proberen ze de sleutels van goedbeveiligde auto’s uit het topsegment te pakken te krijgen. Korpschef Heeres wil dat duurdere auto’s nog beter beveiligd worden, bijvoorbeeld met synthetisch DNA of GPS.

Bron : Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s