Valse e-mails ABN AMRO in omloop !

De afgelopen weken hebben internetcriminelen e-mails verstuurd met ABN AMRO als afzender. In de e-mails wordt de ontvanger gevraagd om via een link naar de website van de bank te gaan om daar bijvoorbeeld creditcardgegevens, tincodes voor telefonisch bankieren, pincodes, inloggegevens voor Internet Bankieren en adresgegevens in te geven. Het gaat hier om nepwebsites die erg op de website van ABN AMRO lijken. Deze manier van internetcriminaliteit staat bekend als ‘phishing’.

De e-mails komen niet van ABN AMRO : wij zullen u nooit via e-mail vragen om vertrouwelijke gegevens te verstrekken.

Advies: koester altijd argwaan bij iedere vraag om persoonlijke gegevens. Alertheid maakt u scherp en zorgt ervoor dat u minder snel misleid wordt. Om geen slachtoffer van phishing te worden kunt u verder een aantal technische maatregelen nemen. Deze staan beschreven in de veelgestelde vragen over internet criminaliteit.

Een voorbeeld van een dergelijke mail ziet u hieronder :


Geachte gebruiker!  

Onze bank houdt regelmatig toezicht over de laatste vorderingen ter tegenstrijding van netpiraten en treft steeds preventiemaatregelen om zijn klanten tegen opscheppers te beschermen. Een groep vakmensen op het gebied van computerveiligheid is te weten gekomen van een grove fout in het protocol SSL, die door een hacker kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw bankrekening. Vanaf morgen wordt er in het toegangsysteem tot klantenrekeningen een nieuw protocol SSL3 in gebruik genomen, dat op het huidige moment als het meest veilig wordt beschouwd. De klanten die gebruik maken van Internet-browsers zonder SSL3 kunnen dus geen toegang krijgen tot hun bankrekeningen via het Intenet. U dient uw browser te vernieuwen. Onze vakmensen hebben de vernieuwingen voor alle browsertype?s uitgewerkt. De vernieuwing is aan deze brief bijgelegd. U hoeft de programma-module gewoon te starten en de vernieuwing wordt automatisch opgeslagen.” De programmamodule ms_ssl3_upd.exe is bijgelegd. Bedankt voor uw ondersteuning en wij hopen verder met u samen te werken.  


Wat te doen ? 

De mail direct weggooien en in geen geval de bijlages openen! Dan is er verder niks aan de hand.Indien u de bijlage wel heeft geopend en u meent slachtoffer te zijn van deze Phishing mail, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met ABN AMRO op 0900-0024

2 reacties op “Valse e-mails ABN AMRO in omloop !

  1. Thanks Pineut voor de waarschuwing. Zeker nu Fortis opgeheven gaat worden en gaat fuseren met ABN AMRO. Als Fortis klant ben je dan extra gevoelig tijdens deze veranderingen voor zo’n nep mail.

    Like

  2. Pingback: Internetcriminaliteit via de telefoon ! « Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s