Rel rond allochtone Duitse minister in spé

HANNOVER – In Duitsland is ophef ontstaan over uitlatingen van de eerste Duitse minister in spe van Turkse komaf. Aygül Özkan, die bewindsvrouw wil worden in de deelstaat Nedersaksen, pleit voor een verbod op kruisbeelden en andere religieuze symbolen in scholen.

Partijgenoten van de christendemocratische politica, onder wie bondskanselier Angela Merkel, reageerden kritisch. Symbolen als het crucifix zijn een uitdrukking van een eeuwenoude christelijke traditie in Duitsland. Sommige CDU-politici stelden dat Özkan maar moet afzien van haar post.

Özkan, die zich niet als belijdend moslim beschouwt, kreeg inmiddels bewaking na meerdere doodsbedreigingen. Het is de bedoeling dat ze dinsdag wordt beëdigd als minister van Sociale Zaken in Hannover, meldden Duitse media maandag.

In een interview met het tijdschrift Focus sprak Özkan zich uit tegen kruisbeelden in openbare scholen. „Christelijke symbolen horen niet thuis in scholen van de staat”, aldus de CDU-politica. Volgens haar dienen openbare scholen neutraal te zijn. Daarom hebben ook hoofddoekjes in klaslokalen niets te zoeken, benadrukte ze.

In 1995 bepaalde het Duitse Constitutioneel Hof, dat toeziet op naleving van de grondwet, dat een kruisbeeld in een openbare school onverenigbaar is met het „neutraliteitsprincipe” van de staat. Maar de uiterst conservatieve deelstaat Beieren veranderde daarop het schoolreglement, waardoor een crucifix pas weg moet na „ernstige” bezwaren.

Bron : Telegraaf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s