SGP wil minister horen over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) – SGP-fractievoorzitter Van der Staaij wil demissionair minister Hirsch Ballin dinsdag naar de Kamer roepen om hem in het vragenuurtje te bevragen over het „snel groeiende antisemitisme” in Nederland.

Van der Staaij maakt zich zorgen over mediaberichten over joden die in Amsterdam-West een ‘schuilsynagoge’ moeten bezoeken, die van buiten onherkenbaar is als joods gebedshuis. Ook wil Van der Staaij Hirsch Ballin bevragen over berichten over het brengen van de Hitlergroet aan rabbijnen.

Volgens Van der Staaij is het „veel te stil over incidenten” van agressie tegen joden en hun synagoges. Volgens hem is er sprake van een patroon.

„We horen dat synagoges besmeurd worden, dat joodse medeburgers niet meer veilig over straat kunnen en dat scholen beveiliging nodig hebben. Dat is volstrekt onaanvaardbaar en er moet veel meer prioriteit aan de bestrijding van het antisemitisme worden gegeven. We zijn er bang voor dat dat verwatert in de bredere aanpak van de discriminatiebestrijding”, aldus Van der Staaij.

Wat hem betreft zijn de huidige mogelijkheden voor politie en justitie ruim genoeg om antisemitisme aan te pakken en zijn nieuwe methodes als ‘lokjoden’ wellicht niet meteen nodig. „De bestaande methoden moeten actiever worden ingevuld.”

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam wil wel kijken of het mogelijk is om zogenoemde ‘lokjoden’ in te zetten om antisemitisch geweld tegen te gaan. Dat heeft zijn woordvoerder maandag gezegd.

Het past in het voornemen van Asscher om te kijken naar onorthodoxe maatregelen om het geweld tegen joden en homo’s te stoppen, aldus de zegsman. Asscher reageerde hiermee op een suggestie van PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch.

Zondag bleek in een uitzending van de Joodse Omroep dat rabbijn Lody van de Kamp de Hitlergroet kreeg van Marokkaanse jongeren in Amsterdam. De opnames waren met een verborgen camera gemaakt. De rabbijn ging vorige week met twee scholieren naar verschillende buurten in Amsterdam, zoals Bos en Lommer, Osdorp, de Dapperbuurt en de Indische buurt. Ze kregen niet alleen de Hitlergroet, maar werden ook uitgescholden.

Uit een eerdere radiouitzending van de Joodse Omroep bleek al dat het niet alleen in Amsterdam speelt, maar dat de situatie ook ernstig is in Rotterdam en Sneek. In die uitzending opperde de discussieleider Leonard Ornstein dat de politie in navolging van lokoma’s en lokhomo’s ook lokjoden moet inzetten.

Bron : Reformatorisch Dagblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s