Computers worden flink duurder

Laptops en andere computers worden flink duurder in Nederland. Winkels schatten dat de prijs van een notebook in 2010 gemiddeld 8 tot 10 procent stijgt. Een relatief goedkope euro en schaarste bij leveranciers van pc-onderdelen stuwen de prijs.

Computers zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, door sterke concurrentie op de pc-markt en snel voortschrijdend technologisch inzicht in het productieproces.

Aan deze trend komt voorlopig een einde. De dure dollar en hogere componentprijzen dwingen computermakers in 2010 tot prijsverhogingen.

Producenten
Acer, de op één na grootste pc-maker ter wereld, liet bij monde van chairman JT Wang weten dat de gemiddelde verkoopprijs van zijn computers voor het eerst in vijf jaar was gestegen. Dit was maandag 21 juni in zakenkrant Financial Times te lezen.

Of en hoe prijzen de komende maanden in Nederland aangepast worden, kan Acer Benelux nog niet zeggen, in afwachting van bericht vanuit het Acer-hoofdkantoor. Wel laat de lokale organisatie weten begin dit jaar al een lichte prijsstijging te hebben doorgevoerd.

Acer is niet de enige producent die zijn computers duurder maakt. Zo vertelt Dirk Thomaere, verantwoordelijk voor Toshiba in Centraal Europa, aan Z24 dat ook Toshiba prijzen zal verhogen.

“In de huidige situatie kan je twee dingen doen”, vertelt Thomaere. “Je kunt de specificaties veranderen, om zo goedkoper te produceren. Maar dan moet je het hele productieproces wijzigen. Of je past de prijzen aan.”

“Wij kiezen voor dat laatste, een prijsverhoging, iets dat het volgende kwartaal merkbaar zal zijn.”

Ook winkelprijs omhoog
Winkelketens MyCom, Dynabyte en Media Markt vertellen Z24 desgevraagd dat inkoopprijzen voor computers in Nederland in het algemeen stijgen.

MyCom en Media Markt geven bovendien aan dat consumenten dit zullen merken in de verkoopprijs.

Goedkope euro
De prijs die een consument voor een laptop betaalt, hangt af van verschillende kostenposten. De kosten van onderdelen zijn een belangrijke factor.

Beeldschermen en geheugenchips worden ingekocht in dollars. Die munt is het afgelopen half jaar fors in waarde gestegen ten opzichte van de euro. De onderdelen worden dus voor relatief dure dollars gekocht, terwijl Europese, en dus ook Nederlandse, winkels het eindproduct voor relatief goedkope euro’s verkopen.

Bovendien hebben leveranciers van onderdelen vanwege de wereldwijde malaise weinig tot geen investeringen gedaan in hun productieproces. Door de economische crisis zakten de wereldwijde pc-verkopen in eerste instantie hard in, maar de vraag naar computers herstelde in de loop van 2009. Door die hernieuwde vraaggroei ontstond een schaarste in onderdelen. Dit duwt prijzen ook omhoog.

Chinese lonen
Loonkosten maken weliswaar een bescheiden deel uit van de aanschafprijs van een pc, maar ook deze kosten voelen een opwaartse druk. Veel producenten laten hun pc’s in China bouwen. Lonen daar zijn relatief laag, maar stijgen wel. Bovendien worden de lonen uitbetaald in yuans, de Chinese munt die vooralsnog gelijk op gaat met de – nu dus relatief dure – dollar.

Laptops zo’n 10 procent duurder
Wat doen deze valutaveranderingen en andere kosten nu met een laptop in een Nederlandse winkel? Volgens Rob Janssen, financieel topman van de Nederlandse holding van Media Markt, zijn inkoopprijzen sterk afhankelijk van de koers van de dollar ten opzichte van de euro.

Janssen rekent per e-mail voor: “Begin dit jaar noteerde de euro nog 1,43 dollar, nu is dit 1,23 dollar. Dat is een daling van 14 procent. Alleen al door de veranderde wisselkoers zou een laptop met een verkoopprijs van 599 euro op 1 januari 2010, tegen de zelfde productiekosten met een gelijke inkoopprijs van de componenten, nu rond de 684 euro moeten gaan kosten.”

“De verkoopprijzen, ook bij Media Markt, zijn inmiddels al gestegen. Ik schat dat de stijging in de verkoopprijzen aan het eind van het jaar ongeveer 8 procent zal bedragen.”

Steven Bakker voorziet een gemiddelde prijsstijging voor computers van 10 procent. Bakker is bestuursvoorzitter van Bas Group, het moederbedrijf van onder meer computerketen MyCom. A-merk laptops zullen ter opzichte van maart 50 tot 100 euro duurder worden, laat Bakker in een e-mail weten. De prijsstijging bij desktops zal volgens hem wat minder zijn.

Doorberekenen?
Hoewel inkoopprijzen hard gestegen zijn, lijken de retailers de stijging niet volledig door te berekenen aan de klant.

CFO Janssen van Media Markt Nederland: “Vanwege de hevige onderlinge concurrentie tussen de detaillisten verwacht ik dat de winkels, om klanten aan te trekken, een deel van de inkoopprijsstijging voor eigen rekening gaan nemen.”

Voorraden
Of en wanneer pc-bouwers kiezen voor het duurder maken van producten, is volgens Thomaere van Toshiba afhankelijk van de voorraden. Een computerfabrikant die nog veel apparaten heeft liggen, die tegen een goedkopere dollar en met lagere componentkosten zijn gemaakt, heeft vooralsnog geen noodzaak zijn pc’s duurder te maken.

Ook bij winkeliers die computers verkopen, is voorraad een belangrijke factor.

Zo ziet ook pc-verkoper Dynabyte de inkoopprijs hoger worden. Toch denkt de keten dat zijn winkelprijzen voor laptops en desktop-computers “de aankomende tijd” niet zullen stijgen, zo laat het bedrijf in een reactie weten. Dit “door de huidige voorraadpositie van deze productgroepen”. Tegen de tijd dat de voorraad op is, kan volgens Dynabyte de inkoopprijs al weer lager zijn.

Lees ook:

Sterke yuan: wordt Made in China duurder?

Acer groot door kleine laptops

Analyse Mees van der Made: Dip van computerchip is voorbij

Bron : MSN Nieuws

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s