Fraudeonderzoek Ondiep levert miljoenen op

UTRECHT – Bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep fraudeerden vorig jaar voor ruim 7 miljoen euro. Dat is het resultaat van grootschalig fraudeonderzoek van het Interventieteam Utrecht en Gooi&Vechtstreek, zo meldde de gemeente Utrecht vrijdag.

Tussen maart en december 2009 controleerde het team 495 keer bij woningen, ondernemers en in het verkeer. Dat leverde de Belastingdienst 3,6 miljoen euro op aan fraude door 81 ondernemers. De gemeente bespaarde 1,7 miljoen euro door onder meer het beëindigen van onterecht uitgekeerde bijstandsuitkeringen aan bewoners van de wijk.

Wethouder Rinda den Besten (PvdA) vindt de resultaten ernstig. „Zeker gezien de kleinschaligheid van de wijk.” Volgens het UWV ligt het aantal uitkeringsfraudeurs in Ondiep boven het landelijk gemiddelde.

Eenzelfde onderzoek deed het fraudeteam tussen 2007 en 2009 in Overvecht. Daar werd de overheid in anderhalf jaar tijd voor 12,5 miljoen euro opgelicht. In Ondiep, Lombok en Overvecht volgen binnenkort nog vijf controledagen door het fraudeteam. Het team is in de wijk Kanaleneiland net begonnen met een grootschalig onderzoek. Dat moet in 2012 zijn afgerond.

De inspecties moeten voorkomen dat de wijken verder afglijden. „Mensen denken dat je wegkomt met fraude. Deze acties laten zien dat dat niet zo is”, aldus den Besten.

Bron : Telegraaf

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s