Vooruitgang, maar niet door moslims

Leon de Winter

Via YouTube maakt een filmpje een grandioze ronde door de wereld. Het is gemaakt in een overdekt winkelcentrum in Canada, in de afdeling met snackbars en de snelle hap.

We zien mensen die er ontspannen zitten te eten, we horen het geroezemoes, iemand speelt ter verstrooiing live op een elektrische piano een deuntje. Maar die piano begint opeens als orgel aan het Hallelujah-deel van Händels Messiah. En dan zet een meisje met een mobieltje tegen haar oor in en begint te zingen, en langzaam staan andere mensen op en we ontdekken dat een schitterend koor zich tussen het publiek had verstopt en deze gewone, alledaagse plek gedurende enkele minuten verandert in een concertzaal en ons pure schoonheid brengt.

Wie het wil zien : Klik hier voor Messiah.

Het filmpje werd gemaakt op 13 november en heeft al bijna dertig miljoen kijkers gehad. Ik kon er de eerste keer niet met droge ogen naar kijken. Het heeft een simpele, overdonderende kracht.

Ik hoorde van vrienden dat er meer van dergelijke filmpjes op YouTube te vinden zijn. Het gaat om grote, openbare ruimtes die door een koor of dansgroep opeens transformeren in een omgeving waar de primaire functie van de plek wordt overmeesterd door een gecoördineerde dans- of muziekactie. Het is adembenemend om te zien.

Er zat er niet een tussen van een soortgelijke actie in een islamitisch land. Ik heb ernaar gezocht maar kon ze niet vinden. Is het mogelijk dat in Riaad of in Kandahar op een marktplein opeens een geheim koor opstaat en Händels Messiah begint te zingen, zomaar, zonder bijbedoelingen, omdat het mooi is, leuk is, fijn is om te doen, omdat het kan?

Het geeft in een notendop de verschillen aan tussen het Westen en de landen van de islam. De spontaniteit van het moment – alles goed voorbereid, daar zijn weken ingestoken door vele tientallen mensen – lijkt op dit moment in een islamitische omgeving ondenkbaar. Moslims kennen over het algemeen Händels Messiah niet, hebben geen ervaring met westerse klassieke muziek, kennen winkelcentra niet (op plekken op het Saoedische schiereiland na, waar overwegend Aziaten werken), laat staan dat een gemengd koor zich kan manifesteren.

Verdoemenis

Die hele grote islamitische cultuur, bestaande uit naar schatting 1,2 miljard mensen, brengt dat soort YouTube-filmpjes niet voort. Wel filmpjes met gemaskerde mannen die hel en verdoemenis prediken. 1,2 miljard mensen is een vijfde van de mensheid, maar bij elkaar presteren ze op wetenschappelijk en cultureel gebied minder dan de 5,6 miljoen joden in Israël, waar een bloeiende hightech industrie bestaat, een bloeiend literair en filmklimaat, een fel publiek debat over letterlijk alles.

Als fervent gelovige in de vooruitgangsgedachte – via wetenschap, medemenselijkheid, driftonderdrukking (ja, ja) – ben ik altijd verbijsterd wanneer ik geconfronteerd word met die nauwelijks bestaande bijdragen van moslims aan de menselijke vooruitgang. Er gaan verhalen dat het in de middeleeuwen anders is geweest, en er zijn inmiddels heel veel onderzoekers die die verhalen over een vrije islamitische onderzoekscultuur naar het rijk der fabelen verwijzen, maar op dit moment kun je niets anders concluderen: de grote islamitische beschaving telt in wetenschap en cultuur niet mee. We hebben fruit uit Marokko. Olie uit de olielanden (door westerse maatschappijen geëxploreerd). En heel veel extremisme en verongelijktheid.

In de islamitische wereld bestaan er nauwelijks boekhandels. Er bestaat een hoge graad van analfabetisme. Vrouwen lijden onder een barbaarse mannelijke arrogantie. Vrij wetenschappelijk onderzoek bestaat niet.

De islamitische wereld speelt geen rol van belang in kunsten en wetenschappen omdat non-conformisme door de bestaande cultuur taboe is verklaard.

Primitief

Vooruitgang ontstaat door het stellen van kritische vragen en het ter discussie stellen van het bestaande. Maar een cultuur die als kern heeft een onveranderlijke en vrij primitieve tekst die door Allah zelf is geconcipieerd – in contrast tot het christendom en jodendom – kan zichzelf niet of nauwelijks vernieuwen. Die blijft in de kern statisch. Die kan autowegen (laten) aanleggen en wolkenkrabbers (laten) bouwen, maar die kan niet deelnemen aan het grote menselijke avontuur van de toenemende beheersing van de natuur. En die kan evenmin een aangrijpend YouTube-filmpje maken in een winkelcentrum.

Aan universiteiten in Arabische en islamitische landen wordt geen baanbrekend onderzoek gedaan. Wel in het Westen, wel in China en Japan en Korea. Moslims zien met lede ogen aan hoe de contrasten toenemen en dat uit zich, paradoxaal genoeg, in haat ten opzichte van het Westen en onze waarden en instituties.

Wat er in feite gaande is, is dat de mythen rondom Mohammed en zijn bedoeïenengod geen voedingsbodem zijn voor de ontwikkeling van het vrije individualisme dat nodig is om Händels Messiah te kunnen schrijven of als koor te kunnen zingen of om YouTube te bedenken of een digitale camera te kunnen ontwerpen of het internet te kunnen ontwikkelen. Alles wat op dat filmpje te zien is, en de manier waarop dat filmpje tot stand is gekomen en wat er in technisch opzicht voor nodig was, is de glorie van het vrije Westen. Vrije mensen die via hightech middelen iets moois tot stand brengen.

Er zijn talloze moslims, gelukkig, die voor zichzelf die vrijheid en creativiteit zoeken, maar als collectief faalt de islam als kracht op zoek naar kennis en schoonheid.

Bron : Telegraaf

Advertenties

Eén reactie op “Vooruitgang, maar niet door moslims

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s