Olie prijzen vs Voedselprijzen

Om het éénvoudig te houden : kijk, de komende voedsel en energie prijsstijgingen.

De FAO (Voedsel en Landbouw Organisatie) van de Verenigde Naties voedsel index en de EIA (Energy Information Administration) olie index tonen een zeer hoge correlatie van 0.93, volgens deze grafiek.

Voedselprijzen zijn in de laatste 11 jaar verdubbeld terwijl de olieprijs met meer dan 150% steeg. (Grafiek is tot November 2010)

Nu protesten naar Saudi Arabië uitspreiden zullen de olieprijzen mogelijk nog meer stijgen. De mogelijkheid van onverwachte verstoringen door sluiting van het Suez Kanaal en/of rellen die uit de hand lopen in Saudi Arabië zullen de prijzen alleen maar verder opdrijven.

Dit is geen goede voorbode voor de voedselprijzen aangezien olieprijzen in verband met transport van voedsel in de voedselprijzen worden doorberekend, bekijk hiervoor maar eens uw laatste supermarkt bonnetje.

Vergeet maar wat u denkt te weten of te lezen over stabiele prijzen van voedsel en energie door overdadige consumenten electronica en ondermaatse dagelijkse benodigdheden. Geen mens kan tegen inflatie op door te stoppen met eten en geen zaak kan draaien door z’n energie gebruik opzettelijk te matigen. De rellen in Noord Afrika gaan niet over het goedkoper maken van iPads maar over stabiele voedselprijzen.

Bron : www.benzinga.com
Bron Grafiek : Paul Chefurka
Vertaling : Pineut

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s