Waarschuwing voor voedselrellen in Engeland

Een senior econoom bij de wereldwijde bank HSBC heeft gewaarschuwd voor onrust onder de bevolking in Groot-Brittannië als de voedselprijzen blijven stijgen.

In een interview met “Jeff Randall Live”, senior econoom Karen Ward waarschuwde dat in Engeland voedselrellen kunnen ontstaan zoals we die in andere landen hebben gezien.

“Zelfs de ontwikkelde landen waar de lonen vrijwel niet meestijgen ten opzichte van de almaar stijgende prijzen krijgen mensen steeds minder waar voor hun geld. Omdat ze dus niet gecompenseerd worden voor de hoge voedsel en energie prijzen kunnen we ook in Engeland sociale onrust/rellen krijgen”

Ze vestigde tevens de aandacht op de link tussen de hoge voedselprijzen en de stijgende olieprijzen.

“Steeds meer zien we dat grondstoffen voor voedsel gebruikt worden als brandstof, vooral biobrandstoffen. Dus ik denk dat de energie markt een aanzienlijke bijdrage leverd aan de enorme voedselprijsstijgingen.”

Deze opmerkingen komen terwijl gelijktijdig de Verenigde Naties waarschuwt dat de voedselprijzen momenteel het hoogste zijn sinds 21 jaar.

Voedselprijzen zijn in de laatste 8 maanden alleen maar gestegen, de voorspelling van de “National Farmers Union” is dat deze trend zich in heel 2011 zal voortzetten.

De gestegen kosten voor basis voedselproducten wordt veroorzaakt door een toenemende vraag en extreem weer die diverse oogsten heeft vernietigd en is gedeeltelijk de oorzaak voor de sociale onvrede in de Arabische wereld

Stijgende prijzen droegen bij aan rellen in Noord Afrika en het Midden Oosten in de afgelopen maanden waardoor de leiders van o.a. Egypte en Tunesië gedwongen moesten aftreden.

Graan is bijna verdubbeld in prijs in de afgelopen 6 maanden en de toenemende vraag naar suiker heeft gezorgd voor een prijsstijging van 14% in de afgelopen 12 maanden.

Bron : SkyNewsHD
Vertaling : Pineut

Naschrift Pineut : Nederland komt ook aan de beurt !!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s