Apocalyptische scenes uit Japan

De belangrijkste ontwikkelingen van de voorbije uren :

1) Afhankelijk van de bron zijn drie of vier reactoren in de kern beschadigd. De situatie is niet onder controle te krijgen, en wordt als zeer ernstig beschouwd.

2) Het officiële dodentol is opgelopen tot 4.314, het aantal vermisten tot 8.606. 2.282 zijn officieel gewond geraakt.

3) Het stralingsniveau in Fukushima heeft recordhoogte van 2.000 millisievert bereikt, genoeg om iemand meteen stralingsziek te maken en dodelijk. In Tokio zijn opnieuw hoge stralingswaarden vastgesteld, tot 20 keer meer dan normaal, ondanks het feit dat de wind in principe de radioactiviteit uit Fukushima in de ander richting zou moeten blazen.

4) Uit de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima blijft witte rook of stoom opstijgen. Onduidelijk blijft echter of die afkomstig is uit reactor 4 of reactor 3. In reactor 4 brak eerder op de dag brand uit, maar er zijn eveneens tegenstrijdige berichten over de vraag of die geblust is. In reactor 3 had zich maandag al een explosie voorgedaan.

5) Er zijn nu al twee reactors waarvan de stalen behuizing stuk is: 2 & 3. In reactoren 5 & 6 blijft de temperatuur oplopen en slaagde men – voor de centrale werd verlaten – er niet in te koelen. Helikopters vol water om de reactoren af te koelen en de radioactieve partikels uit de lucht te halen, zijn teruggekeerd naar de basis. De radioactieve straling rond Fukushima was te sterk.

6) De zogenaamde ‘Fukushima 50’ heeft opdracht gekregen zich (tijdelijk) terug te trekken uit de kerncentrale. Het stralingsniveau zou er te hoog zijn geworden, wat een te hoog risico inhoudt voor de reddingswerkers. Er is momenteel dus niemand meer in de buurt van de kerncentrale, volgens experts is dat een bijzonder slecht voorteken.

7) Zowat 530.000 mensen die vrijdag dakloos werden, verblijven in 2.600 opvangcentra. In het noordoosten van het land zitten 850.000 gezinnen zonder elektriciteit; 1,6 miljoen mensen heeft geen stromend water. Ondertussen is het er beginnen sneeuwen, wat de hulpverlening nog bemoeilijkt.

8 ) Sinds de aardbeving vrijdag werden al 505 aardbevingen geteld. Deze kaart houdt de tel bij.

Bron : HLN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s