Europa bidt voor Paasregen vanwege ergste droogte sinds 100 jaar.

Lezen 1 Koningen 17:1-7 (Elia kondigt droogte aan)

BRUSSEL – Nederland heeft barbeque’s, de paasvuren en roken in open natuurgebieden verboden deze Pasen. Zwitserland voorspelt ondertussen een mogelijk ergste droogte voor Europa zoals dat in de laatste 100 jaar niet is voorgekomen.

In elk geval zijn gebeden in Europa deze Pasen vooral een roep om regen, vanwege ernstige zorgen voor de tarwe oogsten, de te verwachten impact die dit zal hebben op de toch al torenhoge voedselprijzen wereldwijd, en de vrees voor verwoestende bosbranden.

Een jaar geleden droeg Rusland de last van mislukte oogsten waardoor de prijs van tarwe vervijfvoudigde. Boeren speuren de hemel af om te zien of er wellicht regen in aantocht is.

Traditionele Paasmarkten in Noord en Oost Nederland zijn afgelast vanwege het risico op branden veroorzaakt door het extreme weer vertelde het ANP.

In het Zwitserse kanton van Zurich is men begonnen de Forel te verplaatsen van de rivier Toess voordat deze helemaal is opgedroogd.

2011 dreigt één van de ergste droogtes te worden sinds 1864. De droogte in het westen van Zwitserland van de laatste 12 maanden is even erg als die van 1884 en 1921, volgens MeteoSuisse. Verscheidene kantons hebben open vuur in en rond de bossen verboden.

Urs Vogt waarschuwde dat als de koeien van het eerste lentegras hebben gegeten er wellicht te weinig over blijft de komende maanden om de kalveren te voeden. Een tekort aan gras kan ook leiden tot een tekort aan voedergewassen voor de komende winter.

Hoewel de Tjechische Republiek, Slowakije en de Baltische staten van Noord Oost Europa geen droogte melden waarschuwd het Britse Met Office dat het ontzettend droog is in vele delen sinds Maart en April.

Regen is nu op 40% van het normale niveau en Engeland en Wales hadden de droogste maand Maart sinds 100 jaar. Binnenkort, als de vloek van de droogte doorgaat, zal er een restrictie worden opgelegd op het gebruik van water door inwoners en bedrijven aldaar.

6 van de 10 Franse Water reservoirs hebben een waterniveau ver onder het normale niveau, dit betekend mogelijk een zelfde scenario voor Frankrijk.

De Belgische landbouwer Guy Franck zei dat hij vermoedde dat het ergste nog moet komen, “Ik doe dit werk nu 30 jaar en ik heb nog nooit een April maand als deze meegemaakt”
“Alles met een korte wortel is ernstig verdroogd” waarschuwde hij.

Bron : AFP
Vertaling : Pineut (ingekorte versie)
Tip : Zorg voor een extra water voorraad van flessen Spa Blauw, dit zijn de enige flessen water die meer dan een jaar houdbaar zijn !! (let op de datum op de fles)

Advertenties

2 reacties op “Europa bidt voor Paasregen vanwege ergste droogte sinds 100 jaar.

  1. Terwijl in Spanje de waterreservoirs voor het eerst in jaren weer volledig zijn gevuld, is het hier te droog. Ieder land komt op een keer aan de beurt voor droogte of overstromingen…. Spa blauw is prima, maar ik heb liever een Duvel om te drinken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s