Yellowstone National Park is aan het verplaatsen !

Amerika’s oudste park is ook één van de meest bestudeerde. De interesse is echter niet alleen vanwege haar prachtige vergezichten en haar flora en fauna maar vooral in het vulkanische beest onder het park.

Yellowstone zit bovenop een van ’s werelds grootste, actieve vulkanen, die in staat is om een groot deel van Noord-Amerika te vernietigen.

Wetenschappers houden het park in de gaten door middel van het het gebruik van een netwerk van seismische en GPS-sensoren.

Professor emeritus Robert Smith van de Universiteit van Utah is één van die wetenschappers. Een geofysicus, Smith is een vooraanstaand expert op de Yellowstone supervulkaan. “Wij volgen haar in real time voor aardbeving-zwermen en grond vervormingen.”

Hij zegt dat het park constant in beweging is. Bezoekers kunnen het niet zien, maar de grond onder hun voeten beweegt op en neer als de magma tegen de dunne korst duwt en enorme kracht geeft aan de vele geisers.

De veranderingen zijn het meest zichtbaar op het Norris Geyser Basin. Henry Heasler, de Yellowstone Park geoloog zei : “Het veranderd dagelijks. Soms is het moeilijk om gelijke tred te houden met de verandering in de buurt van de promenades, omdat dat gevolgen heeft voor de veiligheid van bezoekers en de werknemers.”

“Waarom zijn alle hydrothermale functies hier?” Gaat Heasler verder, “De geisers ? De modder potten ? De stoomgaten ? De warmwaterbronnen ? Het is vanwege de warmte onder onze voeten.”

De hitte van de Vulkaan

Begonnen in 2004 zorgt de vulkanische druk voor een enorme stijging van het park : Drie centimeter per jaar en dat al vijf jaar lang.

Professor Smith zei: “Dat is een enorme verheffing want het is over een gebied dat zich uitstrekt over de gehele Yellowstone Caldera. Oftwel een verheffing van maar liefst 50-mijl lang”

“Je kunt het vergelijken als je je vinger in een ballon duwt” zei Heasler, om de opwaartse kracht te beschrijven, “en je je vinger omhoog duwt, het is niet alleen dat ene kleine stukje van de ballon wat je omhoog duwt maar er zit een helling van meer dan 50 miles aan vast”

Het feit is nu dat het land zo is opgezwollen, dat het Yellowstone-meer genoeg is gekanteld, dat zij de bomen aan het zuidelijke uiteinde heeft overstroomd.

En nu is de grond aan het zinken.

En die daling heeft geleid tot veel nieuwe vragen voor wetenschappers. “Waarom zijn de bomen niet teruggekomen ?” vroeg Heasler. “We weten het niet.” Ze zijn de gegevens aan het bekijken alsook de geothermische eigenschappen van het park op zoek naar aanwijzingen.

Op sommige momenten zien de geologen zichzelf als dokters die de patient monitoren. In dit geval heeft de patient heel diep adem gehaald (tussen 2004-2009) en nu ademt hij uit. Zoveel is helder uit de observaties.

De onbeantwoorde vraag is, Waarom ?

Bron : ABC | Vertaling : Pineut

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s