Pakistaanse moslims willen verbod op Bijbel

LAHORE – In Pakistan is een rechtszaak in gang gezet om de Bijbel te verbieden. Directe aanleiding is het verbranden van de Koran, door de Amerikaanse predikant Terry Jones. Moslims beweren nu dat de Bijbel zoveel onwaarheden bevat dat het boek niet meer uitgegeven mag worden.

De actie is in gang gezet door een aantal moslimleiders in de Pakistaanse stad Lahore. Zij noemen de Bijbel een blasfemisch boek, aldus de Pakistaanse krant The News dinsdag. Een aantal profetieën uit de Koran zouden volgens de moslims in de Bijbel gewijzigd zijn weergegeven. Daardoor kunnen aan profeten een aantal criminele daden worden toegeschreven. Die zouden de heiligheid van de profeten ondermijnen.

De moslimleiders hebben de kwestie aanhangig gemaakt bij het Pakistaanse Hooggerechtshof. Eén van de drijvende krachten achter het proces zegt dat de christenen als Terry Jones met gelijke munt moeten worden terugbetaald. Een rechtszaak achten de moslims echter een geëigender middel dan het verbranden van de Bijbel.

De moslims zeggen niet uit te zijn op een conflict tussen het christendom en de islam. „Zolang de rechter zich aan de wet houdt, zien we dat niet gebeuren”, aldus één van hen.

Pakistan kent een omstreden blasfemiewet, die belediging van de islam strafbaar stelt. In de praktijk hebben vooral christenen in het land het door die wet zwaar te verduren. De achterliggende jaren vonden tientallen rechtszaken plaats tegen christenen, vaak vanwege in scène gezette situaties waarbij de aangeklaagde de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

De situatie in Pakistan lijkt op die in Egypte of Irak, maar ze verschilt vooral in juridische zin. In Egypte en Irak stelt de wet dat alle burgers, ongeacht religieuze achtergrond, gelijke rechten bezitten. De Pakistaanse wet maakt duidelijk onderscheid tussen moslims en niet-moslims. Dat hangt samen met de toenemende islamisering van het land, die begon met de staatsgreep van generaal Zia ul-Haqq in 1977. Er volgde een snelle islamisering van het Pakistaanse strafrecht.

In 1984 werd de Wet op het getuigenis ingevoerd, die de juridische positie van christenen ernstig verslechterde. De wet stelt dat het getuigenis van een niet-moslim tijdens een rechtszaak slechts half zo veel waarde heeft als dat van een moslim. Het beruchtst zijn de blasfemiewetten. Op het beledigen van de islam en de profeet Mohammed staan straffen met de dood of levenslange gevangenis.

Bron : Refdag

Advertenties

2 reacties op “Pakistaanse moslims willen verbod op Bijbel

  1. Er zijn in de loop van de tijd in islamitische landen duizenden inbeslaggenomen bijbels vaak in openbaar verbrand. Bij ons in het westen is er geen media die de moeitje neemt hier aandacht aan te schenken en wij Christenen zijn te lauw om er op te reageren,maar o,wee als een onbekend predikantje even reageerd wat de moslim ongevallig is dan zijn wij nog in staat om te zeggen….wie wind zaait zal storm oosten.
    Nee, wij moeten meer onze stem laten horen en op onze achterste benen gaan staan tegen deze verschrikkelijk afgodsdienst die in ons midden is gekomen,Wilders staat niet voor niks in de beklaagde bank.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s