Exodus dreigt voor Syrische Christenen

De ‘Arabische lente’ kan in Syrië uitlopen op een ware exodus voor christenen. In de huidige politiestaat hebben christenen in vergelijking met andere moslimlanden een relatief grote vrijheid. Als president Bashar Al-Assad wegvalt, dreigt er grootschalig sektarisch geweld, vergelijkbaar met de huidige situatie in Irak. Syrische christenen laten Open Doors weten dat ze zeker zullen vertrekken als er een machtsvacuüm ontstaat.

“Assad is een echte dictator”, zegt Stefan de Groot, die voor Open Doors het werk in het Midden-Oosten coördineert. “Hij heeft de touwtjes stevig in handen en geeft weinig om mensenrechten. Maar zijn regime zorgt wel voor stabiliteit tussen de bevolkingsgroepen. Als hij de controle verliest, zullen de Soennieten en andere moslimgroeperingen om de macht strijden. Eén ding staat vast: er zal geen bescherming zijn voor de christenen.”

De Kerk in Syrië vreest de uitkomst van de huidige strijd. “Alle christenen zullen emigreren”, zegt een lokale kerkleider. “Dit land is dan niet meer voor christenen. We doen wat we kunnen om de gelovigen te bemoedigen, maar de realiteit is: er zal in Syrië geen plaats meer zijn voor christenen.”

Een andere voorganger wijst op leuzen die nu al her en der op straat opduiken. “Er stond: ‘Laten we de Alawieten (de minderheidsgroepering waar Assad toebehoort) elimineren en de christenen naar Beiroet sturen.’ Ze willen ons weg hebben.”

Andere landen
Ook in andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn niet alle christenen blij met de ‘revoluties’. De Groot: “Voor de meesten van hen verandert er niets aan hun positie. Christelijke bevolkingsgroepen worden nog steeds behandeld als tweederangs burgers. En christenen met een moslimachtergrond kunnen nog steeds te maken krijgen met sociale uitsluiting, mishandeling, gevangenschap en zelfs moord. Sterker nog: in veel landen kan de situatie voor christenen alleen maar slechter worden.”

Kerkleiders in Tripoli hebben laten weten dat 75 procent van de (expat-)christenen in Libië het land heeft verlaten. Alle leiders zijn er echter nog. In Algerije zijn de afgelopen maanden acht kerken gesloten. Eén christen kreeg een celstraf van vijf jaar voor het uitreiken van een bijbel aan een buurman, een ongekend zware straf voor dit land.

Ook in Jemen hebben de meeste buitenlandse christenen het land verlaten. Dat is een zware klap voor de

Jeminitische christenen, die allen ex-moslim zijn. Zij zijn sterk afhankelijk van christenen uit het buitenland om de Bijbel te leren begrijpen.

Nacht van Gebed
Van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni vindt Open Doors’ jaarlijkse Nacht van Gebed plaats. Ongeveer tienduizend christenen in Nederland en België zullen op 325 locaties bidden voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten en elders. “We hopen dat veel kerken en individuele christenen meebidden voor de Vervolgde Kerk. Het gebed is hard nodig”, aldus De Groot.

Bron : Open Doors

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s