Zwarte rat rukt op in Brabant !

De zwarte rat rukt op in Brabant. Het afgelopen halfjaar ging ongediertebestrijder Ben van Hulst uit Veldhoven al honderd keer de baan op om de zwarte rat te bestrijden.

Het begint volgens Van Hulst vaak bij kippen- en konijnenhokken in de tuin. De beesten smullen van het voer dat daar aanwezig is. Vervolgens vindt het diertje een onderkomen onder het dak van een nabijgelegen huis. De dieren planten zich razendsnel voort, als ze acht weken oud zijn kunnen ze zich alweer voortplanten.

Meldpunt
Van Hulst pakt de beesten aan met gif, maar hij zou willen dat de gemeentes een meldpunt instellen. Op die manier wordt het duidelijk waar de dieren zoal zitten en kan hij een gericht plan van aanpak maken. Ratten kwamen voorheen meestal voor bij boerderijen waar veel veevoer werd bewaard. Maar volgens Van Hulst hebben de boeren het steeds beter voor elkaar en rukt het beestje daarom op naar andere plekken zoals woonwijken.

Onderzoek in Veldhoven
Volgens het ED heeft de gemeente Veldhoven inmiddels besloten om een onderzoek in te stellen naar de ratten in de gemeente. Vooral de wijk Zeelst heeft veel overlast. De gemeente roept daarom de inwoners op om een melding te maken als er ratten zijn gesignaleerd. Als de dieren op particulier terrein voorkomen, moeten inwoners de dieren zelf bestrijden. Als ze op openbaar gebied zitten pakt de gemeente ze aan

Achtergrond
De zwarte rat (Rattus rattus) is een knaagdier van het geslacht Rattus uit de onderfamilie Murinae (muizen en ratten van de Oude Wereld). De zwarte rat is ook wel bekend onder de namen scheepsrat, huisrat, dakrat en pestrat. In Nederland is de soort bijna volledig verdrongen door de bruine ratten.

De zwarte rat was in Nederland relatief zeldzaam, echter het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maakt zich zorgen over de toename van het door deze ratten verspreide hantavirus dat ernstige nierschade kan veroorzaken.

Het dier kan een drager zijn van een aantal ziektes, waaronder de pest en trichinose de meest bekende zijn. De zwarte rat is de belangrijkste verspreider van de pest. Vlooien, die op de huid van de zwarte rat leven, brengen de pestbacterie Yersinia pestis over van de rat naar de mens. Anders dan de bruine rat is de zwarte rat geen drager van Leptospira interrogans, de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt.

Bron : Omroep Brabant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s