Britse relschoppers: Top 5 – Dit stelen ze het liefste !

Al dagen woedt er een storm van vernieling en worden Britse winkels leeggeroofd door relschoppers. Sommige winkelketens zijn daarbij meer in trek dan andere: de top vijf.

Met name jonge mannen trekken de straten op om amok te maken. Hun etnische herkomst verschilt. Tegen de Britse krant The Guardian laat een man die al dagen de straat op trekt, weten dat er zwarte, Aziatische en witte mannen onder de plunderaars zijn. Wat hen verenigt, is dat ze afkomstig zijn uit achterstandswijken en ze zich opgesloten voelen in het systeem.

Ondertussen wordt ook menig winkel leeggeroofd. Het is zelfs zo erg, aldus The Guardian, dat één op de tien winkels in Londen getroffen is door de golf van geweld die de stad overspoelt. Ook andere Britse steden zuchten onder plunderingen. Maar de ene winkel is populairder dan de andere, wanneer het om het meenemen van spullen gaat.

1) JD Sports: schoenen
De lieden die uit zijn op een potje proletarisch winkelen, lijken vooral op zoek te zijn naar een paar nieuwe sportschoenen. JD Sports, een winkelketen die sportkleding en schoenen verkoopt, staat bovenaan het lijstje van winkels die leeggeroofd worden, met 30 geplunderde filialen per woensdag 10 augustus.

2) Ladbrokes: televisies
Een opmerkelijke tweede op deze dubieuze lijst is Ladbrokes, een keten waar mensen kunnen gokken. De baas van de keten gaf in een interview aan, dat de plunderaars vooral uit lijken te zijn op de mooie flatscreen televisies die er in zijn winkels hangen. Er zijn al 27 Ladbrokes-winkels beroofd.

3) Orange & T-Mobile: mobieltjes
Natuurlijk zijn ook de mobieltjes die je in de winkels van Orange en T-Mobile vindt gewilde waar om te jatten. De teller van winkels van deze ketens die werden leeggeroofd, staat inmiddels op 26.

4) Sainsbury’s: boodschappen
Maar de rellen zijn ook goed voor gewoon gratis boodschappen. Niet voor niets komen ook de warenhuizen van Sainsburry’s voor op het lijstje van meest geplunderde winkels van The Guardian.

Je kunt hier ook allerlei elektronica, witgoed en meubels aanschaffen, maar aangezien er nog geen massa’s mensen op straat zijn gesignaleerd met grotere waar, zal waarschijnlijk vooral het kleinere goed worden meegenomen.

5) Betfred: bookmaker
Bookmaker Betfred, waar je kunt inzetten op onder meer paardenraces, heeft ook diverse shops in het VK. Volgens The Guardian werden er tot nog toe 15 Betfred’s geplunderd. Details over de waar die de relschoppers meenamen, zijn nog niet bekend.

Kleine middenstand
Veel van de bestolen winkelketens zijn naar verwachting verzekerd voor de schade. Er zijn echter ook veel winkels die geen onderdeel zijn van een keten. Die worden hard getroffen door de rellen.

Een woordvoerder van onderzoeksbureau the Local Data Company (LDC) laat in The Guardian weten dat tweederde van de getroffen middenstand onafhankelijk is en dus geen onderdeel van een keten. Of de kleinere winkeliers ook goed verzekerd zijn tegen de schade, is onzeker.

Overigens is inmiddels niet alleen Londen het toneel van rellen. Ook in andere plaatsen zoals Manchester vinden incidenten plaats.

Wie precies wil weten waar het in Engeland onrustig is, kan op een interactieve kaart de laatste stand van zaken bekijken.

Economische schade
Alle vernielingen en plunderingen zullen waarschijnlijk niet zonder economische gevolgen zijn. De Britse kamer van koophandel heeft al laten weten dat de impact van de rellen op de toch al fragiele economie significant zullen zijn vanwege alle schade door diefstal en vernieling.

Bovendien zien winkeliers hun omzet teruglopen omdat ze uit angst voor overvallen eerder sluiten of überhaupt niet openen. Of toeristen Londen nu massaal mijden, valt nog niet hard vast te stellen.

Bron : RTL-Z

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s