Monsterwesp van 6,5 centimeter ontdekt

De nieuw ontdekte wesp kan tot 6,5 cm groot worden. © Photo News

Afgelopen zomer werden we gewaarschuwd voor een wespenplaag. Het ging toen over hoornaars, een naar onze normen grote wesp die tot 3 cm groot kan worden. Gelukkig viel de overlast mee, maar op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers nu een wespensoort ontdekt die dubbel zo groot kan worden: tot bijna 6,5 centimeter.

Het insect werd prompt omgedoopt tot de ‘krijgerwesp’ met als officieuze bijnaan de ‘Komodo draak’ naar de gevreesde Komodovaraan, de grootste hagedis ter wereld (giftig en tot drie meter lang). De steek van de monsterwesp met een zwarte glans is gevaarlijk voor mensen. De nieuw ontdekte reuzenwesp ziet er afschrikwekkend uit. Zijn kaaksbeenderen zijn langer dan zijn poten. Het unieke insect werd aangetroffen in de bergen van Sulawesi.

De monsterwesp in verhouding tot een gewone wesp. © Photo News

Ninjakrijgers
De entomologe (insectenkundige) Lynn Kimsey van een universiteit in Californië legt uit waarom ze het beest een krijgerwesp hebben genoemd. ‘Toen ik de wesp voor het eerst zag, wist ik meteen dat het om een unieke soort ging.Van dichtbij is de aanblik van de wesp echt angstaanjagend. Vooral de onderkaken zijn in verhouding enorm groot en daardoor lijken de wespen wel op ninjakrijgers. Als die onderkaken gesloten worden, dan omsluiten ze beide kanten van de kop. Als ze open staan, dan zijn ze langer dan de voorpoten van het mannetje. We snappen niet goed hoe die dan kan stappen.’

Paren
Die schrikwekkende kaaksbeenderen hebben ook een functie bij het mannetje: ze spelen een belangrijke rol bij de bewaking van het nest én bij de voortplanting. De mannelijke wachter verjaagt er parasieten en roofdieren mee, maar vraagt dan als hij terugkeert telkens wel aan het wijfje om te paren, bij wijze van wederdienst. Met de kaasbeenderen in de vorm van tangen houden de mannetjes de vrouwtjes ook vast tijdens het paren.

Garuda
‘Gelukkig voedt de krijgerwesp zich met andere insecten. Maar als ze zich bedreigd voelen, zullen ze zeker aanvallen en een duidelijk spoor achterlaten op menselijk vlees. We zijn van plan om de krijgerwesp ‘Garuda’ te gaan noemen naar de Indonesische mytische figuur Garuda die half mens half adelaar was en een nationaal symbool is in Indonesië.’

Duizenden nieuwe soorten
Het Mekkonga-gebergte in het zuidoosten van Sulawesi waar de wespen ontdekt werden, is een nog ongerept stukje natuur. Samen met Australië en Madagascar is Sulawesi een van de rijkste gebieden op het vlak van  biodiversiteit in de hele wereld. Het team van Kimsey is de rijke fauna en flora van Sulewasi nu volop aan het ontdekken. Drie trips naar het eiland leverden haar team al duizenden nieuwe soorten op.

Bron : Trouw

Advertenties
door pineut Geplaatst in Bizar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s