Hypotheek Horror

Geplaatst op 13-04-2008, opnieuw geplaats op 04-09-2011 i.v.m de huidige actualiteit!

HET IS de nachtmerrie van alle huizenbezitters. In een jaar tijd keldert je huis met meer dan de helft in waarde. De hypotheek wordt onbetaalbaar en voor je het weet sta je op straat. Ondenkbaar? In grote delen van de Verenigde Staten is dit de dagelijkse realiteit. Miljoenen gezinnen zijn teruggeworpen in armoede doordat hun huis door de bank is teruggenomen. Wie nog wel woont, heeft de waarde zien verdampen. Allemaal het gevolg van de internationale kredietcrisis, die zich als een olievlek over de wereld verspreidt. Nederlander Johan Dixon was tot voor kort makelaar in Burbank, bij Los Angeles. Nu is hij ’met gedwongen pensioen’. „Afgelopen september heb ik de zaak gesloten. Er werd geen huis meer verkocht.” Hoe het zover heeft kunnen komen? Hebzucht!” zegt hij, terwijl hij door LA stuurt. Op huizenjacht in de States.

KREDIETCRISIS ALS OLIEVLEK DE WERELD OVER

Huizenjacht in Verenigde Staten met Nederlandse makelaar wordt SPOOKTOCHT

HOE HET ZO VER HEEFT KUNNEN KOMEN ? HEBZUCHT !”

door JAN-KEES EMMER

BURBANK, zaterdag
Het busje met daarop met grote letters Home Repo Tour is ook deze zaterdag weer vol. Handige jongens maken van de nood een deugd en toeren op verschillende plekken in de Verenigde Staten met busladingen tegelijk langs de duizenden door de bank in beslag genomen huizen. Panden die vorig jaar nog voor een half miljoen van de hand gingen, zijn nu met een beetje mazzel voor minder dan de helft te koop.
En hoe slecht de huizenmarkt ook is, dat trekt aasgieren. ,,Niet dat er al veel mensen gaan kopen”, zegt voormalig makelaar Johan Dixon, afkomstig uit Nederland. ,,De algemene mening is dat de huizen nóg goedkoper worden.”

Straten staan vol met huizen die haastig zijn verlaten

Keuze genoeg

De tours zijn een middel om de markt alvast te verkennen. En voorlopig is er keuze genoeg. Want er staan alleen al in deze buurt zoveel huizen leeg, dat er onder normale omstandigheden minstens twee jaar nodig is om die te verkopen.”

Dixon is enthousiast als we hem benaderen met de vraag of hij ons wil inwijden in de huizencrisis in Zuid-Californië. ,,Kom maar langs. Ik heb toch niet zoveel meer te doen sinds de zaak dicht is.”
Dat was tot vorig jaar september wel anders. Hij had toen nog een bloeiend makelaarsbedrijf en handel in hypotheken. ,,Zeven mensen hadden een vorstelijke boterham. Tot het in juli zomaar ophield. Er werd van de ene op de andere dag geen huis meer verkocht en geen lening meer afgesloten. Ik heb het nog twee maanden uitgezongen, maar in september heb ik iedereen naar huis gestuurd. Al mijn spaargeld zag ik verdampen. Ik ben 66 en dacht: dan ga ik er liever zelf van genieten”, vertelt Dixon die al sinds het begin van de jaren zestig in de Verenigde Staten woont. De laatste twintig jaar was hij makelaar, daarvoor zat hij in de reiswereld en verdiende hij bij als dubbelganger van de filmster Humphrey Bogart. Ondertussen stuurt hij ons door de ene na de andere straat vol met leegstaande huizen in de schaduw van beroemde filmstudio’s. Het behoeft geen kennersoog om te zien dat er zich een ramp afspeelt in dit deel van de Verenigde Staten. Tuinen liggen er onverzorgd bij en mensen nemen niet eens meer de moeite om een bord ’Te koop’ voor het huis te zetten. Het is eerder andersom. Een enkeling heeft een bord in de tuin met de mededeling dat zijn huis bewoond is! En of voorbijgangers daar toch maar vooral rekening mee willen houden en niet de hele tijd naar binnen willen gluren… ,,Dit was tot voor kort een heel gewilde wijk in Burbank. De prijzen stegen hier sinds de eeuwwisseling jaarlijks met zo’n 60.000 dollar”, legt hij uit. ,,Dat kon natuurlijk niet goed gaan, maar zolang de prijzen stegen, wilde niemand daar aan.” Hij wijst op een huis dat binnenkort geveild gaat worden. ,,De laatste bewoners hebben dat voor een half miljoen dollar gekocht. Nu is de bodemprijs nog geen twee ton.” Hoe het zover heeft kunnen komen? ,,Het heeft allemaal te maken met het gemak waarmee er sinds 2001 leningen werden afgegeven. De laatste jaren hoefden mensen niet eens meer te bewijzen hoe hoog hun inkomen was. Als je zei dat het vier ton was, dan werd het voetstoots aangenomen en kreeg je zo een lening. Maar wel een heel gevaarlijke. Deze zogeheten subprime hypotheken hadden een lage instaprente van een of twee procent, maar werden vaak automatisch na een of twee jaar omgezet naar een veel hogere rente van zomaar twaalf procent.” Veel huizenkopers maalden niet om al die ingewikkelde regels in de kleine lettertjes. ,,De huizenprijzen stegen, en dat was het enige wat telde.” Totdat half 2007 de zeepbel barstte en de prijzen als een komeet naar beneden zeilden. ,,Toen ontstonden er problemen, want die hogere rente was niet meer op te brengen. Tegelijkertijd werd het huis ook onverkoopbaar. Gevolg: we storten met zijn allen de afgrond in”, zucht Dixon. Dit jaar zullen 480.000 huizen door de bank in beslag worden genomen. Dubbel zoveel als vorig jaar.

De eerste tijd probeerden de banken nog de prijzen van de in beslag genomen huizen op peil te houden. ,,Maar die tijd ligt definitief achter ons”, zegt Robert Espinoza, de organisator van de Home Repo Tour in Fortuna bij Los Angeles. ,,Er zijn nu zoveel huizen op de markt, dat over vrijwel elk bod te spreken valt.”
En dat is rampzalig voor mensen die nog wel in hun huis wonen en gewoon hun hypotheek betalen. ,,Dalende huizenprijzen zijn zeer besmettelijk. Als een huis bij jou in de straat plots voor twee ton minder te koop staat, betekent dat dat jij die twee ton ook kwijt bent. En dat is niet alleen zuur, maar het kan ook betekenen dat je in de problemen komt doordat je huis niet meer voldoende onderpand voor je hypotheek biedt.” ,,Op deze manier verspreidt de huizencrisis zich als een olievlek over het land”, zegt financieel specialist Jim Grant in New York. Hij schetst een zwart scenario. ,,Het hele fundament onder onze economie dreigt weggeslagen te worden. En niet alleen onder de onze. Wereldwijd zijn er zoveel belangen in slechte Amerikaanse hypotheken dat dit iedereen aangaat.”

„De laatste bewoners kochten deze woning voor een half miljoen. Nu is de prijs nog geen twee ton”

Volgens Grant heeft de hele financiële keten schuld aan de chaos waarin we verzeild zijn geraakt. ,,Iedere schakel had belang bij het afsluiten van zoveel mogelijk hypotheken. Die hypotheken werden weer op Wall Street gebundeld en doorverkocht aan wie maar belangstelling had.”
Steeds meer Amerikanen zien het niet meer zitten en laten hun huis met hypotheek gewoonweg in de steek. ,,Vroeger kwam dat niet in de mensen op en was het een erekwestie om schulden te voldoen. Maar dan kende je ook de manager van de bank waar je je hypotheek had en diens kinderen zaten bij die van jou op school. Maar dat is niet meer. En daarom lopen de mensen gewoon weg”, foetert Grant.
Dat beaamt Dixon. ,,Als Nederlander is het moeilijk te bevatten hoe er de afgelopen jaren met hypotheken is gestrooid. Mensen kregen als het ware geld toe als ze een huis kochten. Honderd procent gefinancierd en nog een beetje extra omdat de waarde van het huis toch wel zou stijgen. Je hield er zomaar een halve ton aan over. Meer dan een modale Amerikaan ooit spaart. Vooral de armere mensen, vaak afkomstig uit Mexico, wisten niet wat hen overkwam. Er zijn mensen die het geld genomen hebben en toen het misging naar Mexico zijn teruggekeerd. Zij kunnen het daar nog jaren uithouden.”

Voor wie in de Amerikaanse equivalent van een Vinexwijk wil wonen is er keuze te over. De Home Repo-tour in Fortuna wordt georganiseerd door Robert Espinoza. ,,Het is een manier om weer leven in de markt te blazen”, zegt hij vlak voor we instappen. ,,Het is vrijblijvender dan een reguliere afspraak met een makelaar. Daar deinzen veel mensen voor terug. De tour verplicht tot niets, maar is voor ons een manier om te laten zien dat er wel degelijk koopjes te halen zijn.”
Hij gaat met zijn vingers langs de lijst met huizen. ,,Neem nou dit vrijstaande huis. Slechts twee jaar oud, destijds verkocht voor ruim een half miljoen dollar. Nu staat het te koop voor 377.000. Maar daar kan zeker nog wat vanaf, want het staat al een jaar voor dat bedrag te koop.” Het betreffende huis ziet er netjes uit. Iets dat je niet kan zeggen van de meeste woningen tijdens de tour. Veel mensen lijken in grote haast vertrokken. ,,Klopt, als je je huis wordt uitgezet heb je geen zin meer om het netjes achter te laten”, verklaart Espinoza aan zijn reisgezelschap. ,,Maar kijk daar toch doorheen”, zegt hij bijna smekend. ,,Heel veel panden hebben grote mogelijkheden.” Toch zijn mensen niet echt enthousiast. Dat heeft te maken met de sociale effecten van de crisis. Doordat de waarde van de huizen zo daalt, komt er een ander publiek op af. Hierdoor dreigt de buurt achteruit te gaan. Ook komen de gemeenten in de financiële problemen omdat ze steeds minder belastingen binnenkrijgen. Veel mensen wachten af wat voor een effect dat heeft op bijvoorbeeld de kwaliteit van de scholen en de infrastructuur.

,,Wat een ellende, hè”, zegt Dixon, die ondanks zijn gedwongen pensioen gelukkig nog wel in zijn woning kan blijven. ,,Hoewel ik al veertig jaar in de Verenigde Staten woon, ben ik altijd een spaarzame Nederlander gebleven. En daar heb ik nu plezier van.”

Bron : Telegraaf Zaterdag Abonnee Editie

Advertenties

5 reacties op “Hypotheek Horror

  1. Pingback: Hypotheek Horror « Bent u al de Pineut ? | Hypothekenportal.nl

  2. Pingback: BOINNK!!! | de verstikkende Hypotheek-ellende

  3. Pingback: De komende Armoede golf « Bent u al de Pineut ?

  4. Pingback: De komende Armoede golf « Bent u al de Pineut ?

  5. Pingback: Hypotheek Horror | Bent u al de Pineut ? | Goedkoop Internationaal Bellen - Buitenland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s