Wat indien de euro het niet overleeft ?

Er staat iets “groots” te gebeuren !

Ondanks een bail-out van 110 miljard euro voor Griekenland en 85 miljard euro voor Ierland …
Ondanks een Europese noodfonds van 750 miljard euro om te probleemlanden te financieren …
En ondanks obligatie-aankopen van meerdere miljarden euro’s PER WEEK door de ECB …
… is de toekomst van de euro onzekerder dan ooit!

Europa probeert met man en macht het hoofd te bieden aan een dodelijke schuldencrisis. Men heeft letterlijk alles uit de kast gehaald om te vermijden dat de eurozone uit mekaar valt. Maar wat men ook probeert, niets lijkt te werken!

De schuldencrisis is in alle hevigheid losgebarsten en verspreidt zich nu sneller dan het Ebola-virus over Europa. Speculanten kregen reeds Griekenland, Portugal en Ierland op de knieën en hebben nu bloed geroken. Zij weten beter dan wie dan ook dat je een schuldencrisis niet oplost met meer schulden.

Nochtans is dat precies wat de EU probeert te doen! Maar het is een hopeloze strijd. De bail-outs werken niet. De euro dreigt nu zelfs compleet uit mekaar te vallen. De crisis brengt steeds meer Europese landen in gevaar. Zelfs België staat nu volop in de schijnwerpers ! En misschien terecht ?

De staatsschuld ligt met 100,6% van het BNP hoger dan die van Portugal, Ierland of Spanje.
Het buitenland bezit 60,3% van de Belgische obligaties en dat is veel meer dan in Ierland of Spanje.

De overheid staat voor 31,3% garant voor de banksector. Opnieuw meer dan in Portugal, Spanje of zelfs Griekenland ! Je mag er niet aan denken wat er gebeurt indien nog meer landen gered moeten worden door Europa. Beleggers in de Benelux dreigen een flink deel van hun vermogen te verliezen nu de eurozone davert op zijn grondvesten.

Wie de markten al enkele jaren volgt, zal het eens zijn dat het koersverloop van goud en zilver niet echt een normaal verloop kende vorige week. Goud zette bijvoorbeeld eerder deze maand nog een nieuwe high neer om vervolgens meteen te crashen. Vanaf de top !

Het is zelden gezien. En al zeker niet in grondstoffen. We hebben het hier tenslotte niet over een bedrijf dat zopas een winstwaarschuwing de wereld in stuurde. Edelmetaal-info.nl consulteerde een aantal experts en ook hier waren er velen die de wenkbrauwen frontsten.

Toen de Zwitsers hun eigen valuta vastklikten aan de euro, was het ook al van dat. Vijf minuten vooraleer het werd aangekondigd, werd de goudprijs gesloopt met een zware hamer. De prijs moest eerst hard onderuit zodat de aankondiging niet het “verkeerde signaal” de wereld instuurde.

Stel je voor dat goud op zo’n moment $100 oploopt. We zaten toen ook al dicht tegen de $2.000. Men heeft de indruk dat men de goudprijs daar liever niet boven ziet. Was ook al het geval bij de $1.000. Je herinnert je misschien hoe goud toen tot vier keer toe tegen de $1.000-grens moest aanbeuken om er uiteindelijk afstand van te nemen ? Daarna ging het vrijwel in één rechte lijn richting $2.000.

Men heeft het gevoel dat er iets “groots” te gebeuren staat. En vooraleer het nieuws de wereld wordt ingestuurd, moet de goudprijs flink lager worden gezet. Op die manier wil men vermijden dat de prijs als een speer over de $2.000 holt en zo nog meer kopers op de kar springen. Stel je voor dat men bijvoorbeeld een default van Griekenland aankondigt en de goudprijs stijgt meteen naar $2.080 of zo.

Kan je je de koppen in de krant al voorstellen? Precies. Vandaar dat men ervoor de prijs al lager wil zetten. Goud zal nog stijgen in zo’n geval maar het zal niet tot nieuwe highs leiden. Het trekt minder de aandacht.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s