Extreme monster winter op komst in Canada & Amerika


In September j.l. maakten meteorologen uit Engeland al voorzichtig de eerste verwachtingen voor de komende winter periode. Zij voorspellen voor de periode Oktober 2011 t/m Februari 2012 een strenge en zeer koude winter voor Engeland en delen van Europa. Temperaturen zouden lokaal zelfs tot onder de 20 graden kunnen komen deze winter, vergelijkbaar met een kleine IJstijd zoals nu.nl afgelopen week meedeelde.

Maar niet alleen in dit deel van de wereld op het noordelijk halfrond maakt men zich op voor extreme koude, ook aan de andere kant van het noordelijk halfrond, te weten Canada en Amerika, maakt men zich op voor wat meteorologen noemen een “Monster Winter”. Helemaal gek is dat overigens niet, de meteorologische dienst in Amerika is velen malen geavanceerder dan het éénvoudige KNMI in de Bilt dat zich verplicht ziet om voor haar weersvoorspellingen regelmatig de Amerikaanse weerdiensten te raadplegen. De reden hiervoor heeft te maken met de verschillende golfstromen op het noordelijk halfrond die uiteindelijk ook van grote, tot zeer grote invloed is, op het weer in Nederland en elders in Europa.

La Niña

Wellicht kunt u zich de vorige winter nog herinneren? Hoewel de periode in Nederland nog beperkt was voor wat betreft extreme koude en sneeuw, zuchtte de rest van het noordelijk halfrond langdurig onder een koude dikke laag witte smurrie. Zelfs de Telegraaf kopte vorig jaar nog met dikke vette letters op haar voorpagina in November 2010, “min 14 graden”. Na een dramatisch natte en koude zomer is de kans zeer reeël dat ook deze keer in Nederland de winter vroeg zal intreden. Of de winter ook heel lang zal duren is o.a. afhankelijk van de koude golfstromen van La Niña die via Amerika/Canada de oceaan oversteken en Europa met een koude golf overspoelt.

De vooruitzichten laten helaas zien dat het dit jaar mogelijk zelfs kouder kan zijn dan vorig jaar, dit heeft voor Europa o.a. ook te maken met de afkoeling van de Trans Atlantische stroming. Hoe zwakker die stroming is des te meer kou er vanuit de stratosfeer en de poolregio richting Europa stroomt met extreem lage temperaturen tot gevolg. Of het ook in Nederland tot dergelijke extreme temperaturen onder de min. 20 zal komen is nog zeer de vraag aangezien Nederland nog het voordeel heeft van zuidelijke stromingen die de temperaturen enigszins matigen. Zonder harde noord oostelijke wind is 14 graden onder nul voor Nederlandse begrippen echter al zeer koud te noemen. Met een koude noord oosten wind echter kan het bij slechts 4 graden vorst al aanvoelen alsof het 14 graden onder nul is.

Adviezen ? Haal het zout maar alvast in huis incl. de erwtensoep en zorg dat u in elk geval al winterklaar bent want als de winter wel ineens onverwacht intreed met veel sneeuw, zal het nog lastig worden e.e.a. achteraf in huis te krijgen. Op het openbaar vervoer en de hulpdiensten hoeft u echt niet te rekenen, die organisaties hebben het al jaren veel te druk met geheel andere zaken en daar hoort de gewone burger echt niet bij.

Vr. Gr. Pineut

Bronnen en Referenties : Accuweather | Dailymail | Stormwaarschuwing : Zeer strenge winter in aantocht !

Extra Winter Tip : Zorg in geval van tocht en koude ramen in uw huis (afhankelijk v/h type woning) voor voldoende oude kranten, deze kunnen met kleine spijkerstjes of plakband worden bevestigd en voor extra isolatie zorg dragen. Dit scheelt niet alleen in de stookkosten maar zorgen er ook voor dat het minder snel koud in huis wordt.

2 reacties op “Extreme monster winter op komst in Canada & Amerika

 1. Zie nu pas dit onderwerp, maar een advies wat niet zo zeer aan een datum is gebonden.
  Zorg voor noodverwarming, zoals een camping-gaskachel of een petroleumkachel met voldoende brandstof. Stel dat de gaslevering haperd of de stroomvoorziening uitvalt (dan valt ook het gas uit, denk aan de gascompressor stations) en uw eigen verwarming doen niets zonder elektra.
  Kijk eens op marktplaats bij kachel of camping kachels.
  Er is een verhaal op een Survival forum over een echtpaar dat op alles gerekend had behalve verwarming….. en inderdaad op hun lokatie doodgevroren.
  Maar de gemiddelde nederlander geeft liever 100 euro uit aan een weekend uit dan een noodverwarming te kopen zoals een goede petroleum kachel.
  En ik? Ach heb als hobby petroleumkachels en kleine gaskachels dus ik heb makkelijk praten over aanschaf wan een en ander. Maar misschien kan iemand iets met de tip.

  Groeten.
  Alex Petroleum

  Like

 2. ja ik ben jos de weerman eind volgende week kan het wel eens heel snel gaan ,
  want naar wat winterse buien ,treed koning winter eind volgendeweek binnen .
  naar het paseren van een storm deprezie ,, daarachter stroomt er koude lucht nederland .
  binnen ,,, , maar even kijken of het ook gebeurt ,, in afwachting ,,

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s