Tijdbom huizenmarkt – golf verkopen dreigt

In Nederland is een golf huisuitzettingen en gedwongen verkopen van woningen in aantocht. De banken zitten met bijna twintigduizend woningen waarvan de eigenaren hun hypotheekverplichtingen maanden niet zijn nagekomen. Deze huizen worden nog niet executoriaal geveild, omdat de banken vrezen voor hun imago en niet bereid zijn vijftigduizend euro per geval af te schrijven, het gemiddelde verlies bij een gedwongen verkoop ter veiling.

Het groeiende reservoir huizen die banken wegens wanbetaling op de markt mogen brengen, vormt een bedreiging voor het toch al dalende niveau van de huizenprijzen en voor de balansen van de banken. De komende maanden zullen veel banken op grond van Europese regels moeten kiezen: de hypothecaire leningen waarvoor deze huizen als onderpand dienen, geheel of gedeeltelijk afschrijven of de woningen laten veilen.

De Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk is één van degenen die de cijfers bevestigen; hij is betrokken bij dertig procent van alle executieveilingen. Volgens hem kunnen banken hun probleemgevallen niet langer verborgen houden. ‘Dit probleem treedt vandaag of morgen in volle omvang naar buiten.’

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt ‘dit beeld niet te herkennen’. Maar Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) signaleert het probleem wel: ‘Op executieveilingen worden probleemgevallen verkocht. De eigenaren zijn onvindbaar of willen vanwege problemen niet meewerken. De rest wordt via reguliere kanalen tegen lagere prijzen verkocht. Dat verklaart ten dele de daling van de huizenprijzen. Op 4,3 miljoen huizen zijn die twintigduizend nog niet alarmerend.’ Het verlies dat banken lijden als deze woningen moeten worden geveild, bedraagt één miljard euro. De voorraad woningen van wanbetalers stijgt bovendien met vijfduizend per jaar.

Momenteel zijn er bij tweehonderdduizend woningen betalingsproblemen, waarvan tien procent ernstig is. Banken hebben tientallen specialisten ingehuurd om de schade te beperken. Dat gaat zo ver dat ze bij huizen die ze onderhands hopen te verkopen, het gras maaien of de gevel schilderen om de objecten toonbaar te houden. Daarmee houden banken het aantal executieveilingen kunstmatig laag.

Bron : Het Parool

Advertenties

Eén reactie op “Tijdbom huizenmarkt – golf verkopen dreigt

 1. Alles wordt in werking gesteld om de wereld zoals die nu is om zeep te helpen.

  En u ziet het, men gaat massaal de straat op om te demonstreren tegen de rijke elite en corrupte bankiers. Zet uw vraagtekens bij de occupy-beweging.

  Dit is mijn inziens het verlangen naar een betere (nieuwe) wereld (orde). Binnenkort verschijnt er iemand op het toneel die dé oplossingen heeft voor een perfecte samenleving met een gegarandeerd stabiele economie.

  Iets waar velen – zie de occupy demonstraties – op hebben gewacht en gehoopt.
  De gedachte om een “gegarandeerd goed” betaalmiddel af te wijzen, is dan ondenkbaar voor de occupy-beweging. En zo krijgen de duivelse machthebbers alsnog hun zin.

  Zoals Pineut al aangaf: occupy-beweging = anti-Israel.
  Onderzoek alles zelf en wees kritisch!

  Vraag uzelf ook af waarom de NOS uitgebreid verslag doet van deze demonstraties maar onzin uitkraamt tijdens het weerbericht over die vreemde vliegtuig-strepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s