Meer zelfmoorden in Amsterdam door crisis.

Exodus 20:13 - Gij zult niet doden !

Steeds meer Amsterdammers plegen zelfmoord. De stijging is deels toe te schrijven aan de economische crisis, zegt Lyna Polikar, coördinator aanpak suïcidepreventie van de GGD Amsterdam.

In 2010 maakten 89 Amsterdammers een eind aan hun leven – veel meer dan de gemiddeld 73 in de jaren daarvoor. Tot oktober dit jaar telde de GGD 80 zelfdodingen. In dezelfde periode in 2010 waren dat er 72. De kans is groot dat 2011 meer zelfmoorden zal kennen dan 2010.

‘In tijden van crisis zie je het aantal zelfdodingen toenemen. Mensen komen vanwege schulden of werkloosheid extra onder druk te staan. Het brengt veel onzekerheid met zich mee,’ zegt Polikar. Onbekend is hoe groot de rol van de crisis precies is. ‘Aan suïcide gaat een complex verhaal vooraf. Veel factoren spelen mee.’

Zware depressies
Financiële zorgen kunnen zware depressies aanwakkeren, of erger. Daarom wil de GGD schuldhulpverleners een training aanbieden in het herkennen en bespreekbaar maken van suïcidaliteit.

Niet alleen in Amsterdam lopen de aantallen van zelfdodingen op. Ook landelijk is een toename te zien – al is die veel minder prominent dan in Amsterdam. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal zelfdodingen in 2010 met vijf procent groeide van 1525 tot 1600. Er is vooral een toename bij de groep 40- tot 65-jarigen – deze groep beslaat zestig procent van het totaal.

Britse sociologen legden ook een verband tussen de crisis en zelfmoord: tussen 2007 en 2009 groeide het aantal zelfdodingen in vrijwel alle tien onderzochte Europese landen vijf procent of meer, meldden ze in medisch vakblad The Lancet. In Ierland groeide het aantal zelfdodingen dertien procent en in Griekenland zelfs zeventien procent. Alleen in Oostenrijk nam het af.

Bron : Parool

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s