Palestijnse erkenning in Verenigde Naties voorlopig van tafel

De toelatingscommissie van de VN-Veiligheidsraad heeft geen akkoord bereikt over het verzoek tot erkenning van Palestina als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Zo eindigt voorlopig het Palestijnse offensief voor erkenning, maar de Palestijnen tonen zich vastberaden om hun slag alsnog thuis te halen.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour zei na afloop van de beraadslagingen van de toelatingscommissie dat de Palestijnse aanvraag is getorpedeerd door “een machtig land”. “Jammer genoeg is dit vandaag de realiteit, maar we laten ons niet afschrikken en zullen onze inspanningen voortzetten”, zo verklaarde hij.

De Verenigde Staten dreigden ermee een veto te gebruiken tegen de Palestijnse aanvraag indien het verzoek bij de 15-koppige Veiligheidsraad zou belanden. Dat zal echter niet gebeuren omdat de Palestijnen er niet in slaagden de noodzakelijke negen stemmen binnen te halen.

Volgens diplomaten kunnen de Palestijnen het nog steeds proberen via de algemene vergadering, waar ze een tweederdemeerderheid van de lidstaten voor hun verzoek zouden moeten winnen. Tegen beslissingen van de algemene vergadering kan geen veto worden uitgesproken.

In de algemene vergadering staan volgens Mansour 130 van de 193 lidstaten achter de erkenning van de Palestijnse staat als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Volgens de ambassadeur zal de regering in Ramallah zich nu beraden over de volgende stappen.

Bron : HLN

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s