Bijbel gered van “ondergang”

HILLEGOM – Een aantal particulieren en bedrijven heeft onlangs de handen ineen geslagen om de bijna driehonderd jaar oude Keur-Bijbel van de Maartenskerk te redden. Aanleiding van deze actie was een wens van Harry Mondeel, naast zijn werk actief als amateurschilder. Een deel van de restauratie werd dan ook betaald met de opbrengst van een veiling van zijn werk. De bijbel ligt weer ter inzage in de Maartenskerk.

De uit 1714 afkomstige Keur-Bijbel is vernoemd naar de gebroeders Jakob en Pieter Keur van de gelijknamige drukkerij te Dordrecht. Het oude boekwerk heeft bijna driehonderd jaar opengeslagen op de kansel gelegen. Predikanten leunden er op, lieten de mouwen van hun toga erover glijden daarmee ‘pijschade’ veroorzakend en hebben er wellicht in het vuur van hun betoog speeksel over gesproeid. Zaken die een oude Bijbel bepaald geen goed doen, zo bleek. De hoeken van vele pagina’s waren weggesleten of gescheurd, en de openliggende pagina’s hadden het vuil van eeuwen vergaard.

Bij Hoogduin Papierrestauratoren in Delft wisten ze er echter wel raad mee. Maaike Heemskerk, werkzaam bij deze firma, haalde de Bijbel uit elkaar en deed alle pagina’s stuk voor stuk in bad. De beschadigde pagina’s kregen nieuwe hoeken en opgevulde gaten. Dat gebeurde door een wonder van papiertechniek, de aanvezelstraat. Een soort lopende band waarop de oude pagina’s worden geheeld met nieuw papierpulp.

Sinds zondag 27 november is de oude Keur-Bijbel uit 1714 weer terug op zijn plek in de Maartenskerk en ligt daar weer opengeslagen. De Kerkenraad van de PKN-gemeente Hillegom bedenkt op dit moment hoe ze de Bijbel voor nieuw verval kunnen beschermen. De restauratie was namelijk bepaald geen goedkope aangelegenheid.

Bron : Duin & Bollenstreek

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s