Toenames van voedselbanken stijgen explosief.

Sinds 2005 is het aantal voedselbanken in Nederland explosief gestegen. (pdf) Waren er in 2006 al 46 voedselbanken, in 2007 was dit aantal inmiddels opgelopen tot ver boven de 50. In 2008 zag men, bij de inmiddels 105 voedselbanken, een toename van “cliënten” van bijna 40%. (pdf) Ook zagen de voedselbanken sinds 2008, die vrijwel geheel op vrijwilligers draaien, een afname in beschikbaar voedsel om uit te kunnen delen.

In 2002 opende de eerste voedselbank in Nederland haar deuren en was de hulp van de Voedselbank vooral bedoeld om mensen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiële problemen dit was in principe tijdsgebonden (maximaal 3 jaar). Aanmeldingen vonden plaats door een hulpverlenende instantie. Inmiddels is de voedselbank niet meer weg te denken en is de hulpverlening niet langer tijdelijk maar structureel.

Van de jaren na 2008 zijn er helaas geen cijfers voorhanden, maar het feit dat hierover in de reguliere media wordt gezwegen wil nog niet zeggen dat de voedselbanken er niet meer zijn. Veel eerder duid het zwijgen over de voedselbanken er op dat er na 2008 alleen maar meer zijn bijgekomen en dat, nu de crisis zich meer en meer verdiept, dit aantal nog verder toe zal nemen. Dit zelfde geld voor het aantal mensen dat een beroep moet doen op de voedselbank. Men kan zich afvragen waarom hierover wordt gezwegen. Misschien is het schaamte aangezien Nederland naast Duitsland het rijkste land van Europa is en dat er eigenlijk helemaal niet zoiets zou mogen bestaan in ons land. Maar ook heerst er op het onderwerp “armoede, schuld en voedseltekorten”  een groot taboe.

In de beginjaren dat er voedselbanken verschenen waren het de SP en de PvdA die destijds Balkenende de schuld gaven. Men schreeuwde moord en brand dat voedselbanken in Nederland er toch eigenlijk niet zouden moeten zijn. Maar de feiten logenstraffen deze socialistische en communistische partijen omdat men zelf niet met concrete oplossingen kwamen. Men stelde in de 2e kamer eigenwijs vragen over ‘waarom er een toename is van voedselbanken’ en hoe men dit vanuit de politiek denkt te moeten gaan oplossen. De oplossingen die de SP voorstaan zijn nog het meest bizar want daarmee verdwijnen de voedselbanken helemaal niet, maar komen er juist nog veel meer bij. De prognoses voor het aantal voedselbanken en het aantal mensen dat een beroep op de voedselbanken moeten doen zijn voor 2012 nog schrikbarender.

In Amerika weten ze daar alles van, alleen al in het centrum en noorden van New York is de vraag naar hulp en het aantal voedselbanken schrikbarend gestegen. Ook daar verwacht men in 2012 een explosieve toename van het aantal voedselbanken en mensen die voedselhulp nodig zullen hebben. In het voorgaande artikel schreef ik al dat 2012 het jaar van de voedselbank en de nieuwe armoede zal worden. Dat de reguliere media over dit fenomeen er volkomen het zwijgen toe doet is veelzeggend en zal ook zeer verstrekkende gevolgen hebben. Het is namelijk geen fenomeen wat alleen in Nederland of Amerika zich afspeelt, dit gebeurd overal in Europa. Ook de Arabische oproer van begin 2011 ging over voedsel ! Men kan de voedselcrisis en de te verwachten voedseldepressie wel willen verzwijgen, verdwijnen doet ze niet.

Overigens verdubbelen, sinds het onstaan van de voedselbanken, de hulpvraag bij kerken en christelijke instanties ! Sinds 2009 is de armoede in Nederland alleen maar toegenomen. De hulpvraag aan het adres van kerken is verdubbeld. Dat zegt Hub Crijns van werkgroep Arme Kant van Nederland in de uitzending van Kruispunt Radio. In dezelfde uitzending blijkt dat voedselbanken door de economische crisis minder kunnen uitdelen, hoewel de vraag toeneemt. Crijns is ervan overtuigd dat er zonder de kerken “zichtbaar meer armoede” zou zijn in Nederland. In dezelfde uitzending van Kruispunt Radio vertelt Bertus Hoenselaar van voedseldepot IJsselstein dat voedselbanken steeds minder te verdelen hebben. De voedselvoorziening draait grotendeels op productieoverschotten en die zijn door de economische crisis steeds kleiner.

Vr. Gr. Pineut

Eén reactie op “Toenames van voedselbanken stijgen explosief.

 1. ach wat zit je toch te zeuren Pineut, ik moet ook naar de voedselbank en zag heel vaak, ook al kan ik er nu zelfs niet meer geraken door een zwaar zieke vrouw, dat de stoelen allemaal bezet zijn en ze buiten staan aan te schuiven.
  je moet maar eens kijken, die moslimvrouwen en flinke stoere mannen, krijgen een hele grootwarenhuis kar vol, en met vers vlees (met twee kinderen!), (ze brengen het hen aan huis) en tracht hen niet verwonderd aan te kijken of men stuurt je zonder voedselpakket naar huis)
  De Belgen? Die krijgen amper een kilo suiker, wat spagetti, een paar geblutste dozen of bokalen met groenten, alles meestal vervallen van datum, 6 eieren, uitsuitend wat voorverpakt varkensvlees, heel veel Pathé, een kip van verleden (of drie) maand. 1 doos waspoeder om de zes maand. (5 kilo) en dan moet je vaak van 7-10 kilometer ver komen))
  ach je moet maar denken als die arme moslims maar te eten hebben, wij sturen ze wel miljarden, maar wij moeten niet zeuren (jij dus ook niet) als wij honger hebben.
  ik zeg maar, bij het grote oordeel word de rekening wel door God gemaakt.
  maar oneerlijk blijft het wel. Dank u wel regering. o ja, hoe heet dit land? NederArabië, wel hier is de naam al veranderd in BelArabië.
  Doch hoelang gaat de Galiër dit nog nemen? ik denk niet lang meer. zie maar….
  Deense burgerwachten beschermen kinderspeelplaatsen tegen migranten
  http://zijnditeindtijdtekenswen.punt.nl/#569767
  daar begint het al, en als het daar regent druppelt het hier…
  Groetje en proficiat met je vrijmoedigheid en je site
  Florent

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s