Noord-Korea waarschuwt Zuid-Korea geen kerstlichtjes te ontsteken

Ook over iets onschuldigs als de verlichting van drie kerstbomen, kunnen de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea hoog oplopen.

Zuid-Korea zal het christenen toestaan langs de grens met de aartsvijand in het noorden drie grote kerstboomachtige torens van lichtjes te voorzien. Noord-Korea noemt dat een ‘verachtelijke manier van psychologische oorlogsvoering’, en waarschuwde dat deze daad ‘onverwachte gevolgen’ kan hebben. Volgens de machthebbers in Pyongyang probeert het zuiden op deze manier soldaten en het volk te bekeren tot het christendom.

Propaganda
In 2004 kwamen beide landen overeen om geen propaganda-activiteiten meer te ontplooien die aan de andere kant van de grens gezien konden worden. Daarop waren de lichtjes zeven jaar lang niet te zien in het noorden. Vorig jaar kreeg een christelijke groepering toestemming om één boom te verlichten, dit jaar mogen dat er dus drie zijn. In het westen, in het oosten en in het midden van het land. De lampjes zullen twee weken branden vanaf 23 december.

Marineschip
Vorig jaar verslechterde de relatie tussen de twee landen toen Zuid-Korea het noorden beschuldigde van het torpederen van een marineschip, waarbij 46 Zuid-Koreaanse soldaten om het leven kwamen. In november vorig jaar werd een Zuid-Koreaans eiland aangevallen. De duizenden lampjes geven zo veel licht dat ze tot in Kaesong te zien zijn, een stad met 300.000 inwoners.

Bron : Volkskrant

Rond kerst 2010 liepen de spanningen ook al op getuige deze video

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s