2013 wordt het Jaar van de Voedselbank en nieuwe Armoede

Helaas ook dit wordt geen leuk stukje tekst op één van de vele blogs die het internet rijk is. Maar dat kan ook niet anders, iedereen weet het inmiddels en iedereen voelt het inmiddels. 2013 wordt een moeilijk en zwaar jaar. De echte crisis en economische tegenspoed zullen in dit jaar iedereen meedogenloos en hard  raken. Sommigen denken dat het de rijkere mensen niet of minder zal raken, maar niets is minder waar. Ook de rijken en welgestelden zullen zeer hard geraakt worden, en zelfs nog meer, want wie veel heeft die heeft veel te verliezen. Wie weinig heeft, die heeft veel minder te verliezen.

Dit is geen speciaal christelijk artikel, hoewel vele Christenen al lang al wisten en waarschuwden dat al deze zaken lang geleden voorzegd zijn en dat iedereen zich had kunnen voorbereiden. In moreel opzicht maar ook in praktisch opzicht. De wijze Christenen hebben daar dan ook gehoor aan gegeven, de dwaze christenen dachten en spraken steeds maar weer over de ultieme redding door “een” opname of enig ander mirakel. Helaas, ondanks de vele voorspellingen, jaartallen e.d. die de revue zijn gepasseerd, is die opname of enig ander mirakel volledig uitgebleven. Uiteraard betekend dit niet dat de opname en de wederkomst van Jezus niet zal plaatsvinden, maar wel dat het op de klok van God nog niet zover is. En zijn zij, die zo heel erg te hoop liepen op een miraculeuze ontsnapping te beklijven, omdat zij zich niet hebben voorbereid. Thans staan we aan de vooravond van een jaar waarin andere voorspellingen, beloftes en profetische zaken in vervulling zullen gaan. Het zal ook een jaar worden waarin deze christenen meer nog dan andere Christenen zwaar beproefd zullen worden.

Het wordt geen leuke tijd, ook dat wisten en weten velen inmiddels nu wel, toch is er hoop. Gods Woord staat er vol mee. Op die hoop bouwen Christenen hun geloof daardoor zullen zij meer dan anderen de zwaarste en moelijkste tijden door kunnen komen. Dat het heel erg zwaar en moeilijk gaat worden hebben zij al sinds een aantal jaren verkondigd. Na 2011 zag iedereen hoe explosief de prijzen zijn gestegen, het heeft na de ramp in Japan en de vele andere rampen en problemen toch nog meer dan 9 maanden geduurd voordat dit in de reeële economie zichtbaar werd. Thans is het zover, de vervulling van het Zwarte paard van de honger zal vanaf 2012 over de hele wereld in vervulling gaan en ja, helaas ook Nederland en zijn inwoners, zullen niet kunnen ontkomen aan de gevolgen.

Al in 2010 klaagden de voedselbanken in Nederland dat leveringen achterliepen op de toenemende vraag van burgers die zwijgend achter de vele deuren honger lijden. Maar dat was nog maar het begin, momenteel draaien de voedselbanken overuren en de tekorten worden steeds groter. Ook zij die diep in de schulden zitten weten veelal niet meer hoe het de komende periodes verder moet. En dat zal in 2013 niet veel beter worden, eerder nog slechter, want de voedselprijzen zullen exorbitant gaan stijgen. Een stijging die al in 2011 en 2012 te zien was, maar de doorberekeningen van de vele mislukte oogsten zullen komend jaar en daarna pas echt goed merkbaar worden. En niet alleen voedsel zal extreem duur gaan worden, de gehele economie van voedsel, duurzame producten etc. zijn nauw met elkaar verweven.

De zeer breekbare balans van de wereldeconomie wordt al sinds 2007 ernstig verstoord en de gevolgen kunnen dan ook niet meer uitblijven. Hoewel het standaard nieuws de mensen een crisis aanpraten die zogenaamd over geld en muntsoorten gaan, gaat de echte crisis over eten, brandstoffen, duurzame producten en vele vele andere artikelen. Zaken die iedereen als vanzelfsprekend beschouwde zullen binnenkort helemaal niet meer vanzelfsprekend zijn. Van de voedselprijzen die eerst langzaam maar nu steeds sneller stijgen zal ook de schaarste hieraan straks goed te merken zijn. Ook de industrie die hele en halve fabricaten produceerde en goederen en diensten leverden hebben door de vele rampen van 2011 harde klappen gekregen. Dat dit de prijzen enorm zal opdrijven ontgaat velen, of het wordt verzwegen, of het wordt simpelweg ontkend. In elk geval hamsteren al steeds meer mensen omdat ze heel goed weten dat dit allemaal zo niet door kan gaan en goed kan blijven gaan. De toenames van ontslagen en de toename dat er steeds minder werk is bewijzen deze neergaande spiraal.

Op dit moment stijgen bijvoorbeeld de prijzen in de electronica markten tussen de 100 en 300%, in enkele gevallen zullen de prijzen zelfs kunnen stijgen tot een 500%. Zo zijn o.a. computers en onderdelen inmiddels flink aan het stijgen doordat naast de rampen ook de toeleverings bedrijven vrijwel tot stilstand zijn waren gekomen. Maar ook in andere technologische industrieën komen de prijsstijgingen eraan. Made in Thailand, made in China, made in Taiwan, made in Japan………in het westen dacht iedereen, ach die rampen daar, ja vervelend maar wij hebben er toch geen last van ? Nee nog niet, maar net als de vele voedselrampen, de mislukte oogsten en eigenlijk  teveel om op te noemen, stevenen we wereldwijd af op een catastrofe die niemand voor mogelijk had gehouden. Toch is er geen ontkomen meer aan helemaal nu sinds 1 Oktober 2012 het BTW tarief van 19% naar 21% is gegaan.

Is dat allemaal erg ? Ja en nee, Jezus Christus vertelde eens aan een rijk man dat als hij het Koninkrijk van God wilde binnengaan hij van alles afstand moest nemen en het aan de armen moest uitdelen. Die man keek heel erg beteuterd, want ja die rijkdom en alles wat hij daar voor voordelen aan beleefde, daar kon hij toch eigenlijk niet zomaar afstand van doen. Jezus zei dan ook treffend dat het voor een kameel makkelijker is om door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijk man om het Koninkrijk van God binnen te gaan. De moraal van dat verhaal zien we thans letterlijk in vervulling gaan. Christenen zullen blijven opzien en uitzien naar de komst van Jezus, Israël en Jeruzalem zijn voor hen het ijkpunt. Daaraan kan iedereen zien hoe de beloftes van God worden vervuld. En op een moment dat vrijwel niemand het verwacht, dan ineens is Hij daar. De enige echte verlosser van iedereen, de gehele mensheid zal Hem zien en dan zullen zij roepen. Vader, Marantaha, U zij de glorie, U bent onze Immanuel.

Vr. Gr. Pineut

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s