Extreme Prijs stijgingen VS Voorbode voor Europa

Zoals bekend stijgen de prijzen wereldwijd. Als goede indicator wat Europa en dus ook Nederland nog te wachten staat zijn de prijs stijgingen die momenteel de VS treffen. Hoewel we voor een deel al weten wat het nieuwe (oude) kabinet voor de Nederlanders in petto hebben. Staat er niets in en op de politieke agenda over alledaagse voedingsmiddelen.

De BTW is inmiddels verhoogd en er gaan stemmen op om deze nog meer te verhogen naar 23% en misschien zelfs meer. Vanaf 1 Januari geld er een hogere eigen bijdrage van 350 euro. Diverse belastingen, zowel zichtbaar als onzichtbaar, stijgen vrolijk mee.

Dat er een voedselcrisis voor de deur staat waarbij prijzen niet alleen zullen stijgen maar ook tekorten zullen ontstaan daar hoor je de politiek niet over.
Je hoeft geen econoom te zijn om te kunnen begrijpen dat prijs stijgingen, naast mislukte oogsten en andere natuurlijke oorzaken, vooral ook te maken hebben met de financiele crisis die op haar beurt weer gestuurd worden door de beurs en speculanten. Om over de verdere waarde vermindering van de diverse wereldmunten nog maar te zwijgen.

Bij deze een lijstje van 19 alledaagse (voedings) producten die inmiddels extreem in prijs gestegen zijn in de VS.  Zoals gezegd zijn de gebeurtenissen in de VS vrijwel altijd een signaal wat Europa en dus ook Nederland te wachten staat. De percentages zijn gerelateerd op een tijdsbestek van 10 jaar (2002 t/m 2012)

1. Benzine + 158%
2. Bier + 25%
3. Eieren + 73%
4. Koffie + 90%
5. Pindakaas + 40%
6. Melk + 26%
7. Brood + 39%
8. Spaghetti/Macaroni + 44%
9. Citrus Sappen + 46%
10. Appels + 43%
11. Wijn + 60%
12. Electriciteit + 42%
13. Vlees + 41%
14. Margarine + 143%
15. Tomaten + 22%
16. Kalkoen + 56%
17. Ham + 39%
18. Gehakt + 61%
19. Koekjes + 39%

Bron : The Blaze – Vertaling Pineut

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s