G20 waarschuwt voor gevaren wereldeconomie

Logo van de G20 Top 2012, met de Pyramide met het Alziend Oog van bovenaf gezien !

In Mexico-Stad zijn afgelopen zondag de ministers van Financiën bijeengekomen van de twintig grootste industrielanden. De Europese schuldencrisis heeft, zoals de laatste jaren gebruikelijk, de tweedaagse conferentie gedomineerd. Mexico is in 2012 voorzitter van de G20, de vergadering was de laatste dit jaar in het land.

Mexico hoopte met de vergadering een aantal onzekerheden weg te nemen, zoals de groeivertraging in landen als China, of de zogenaamde Amerikaanse ‘fiscal cliff’. Als er niet snel een politiek akkoord wordt gevonden over een nieuwe begroting in de VS, zouden tegen eind dit jaar een reeks belastingverhogingen en uitgavenverminderingen automatisch in werking treden en het land in een recessie duwen.

Ook de toestand in Europa blijft zorgen baren. De Europese leiders hebben weliswaar een aantal noodingrepen goedgekeurd, zoals de oprichting van een noodfonds, maar het gaat volgens collega’s van buiten de eurozone allemaal te traag.

Toch werden op de G20-top geen belangrijke beslissingen verwacht. Heel wat ministers bleven thuis, onder wie de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner en zijn Franse collega Pierre Moscovici, net als het hoofd van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

Vertragingen in de crisisaanpak door de Europese landen en een dreigende fiscale crisis in de Verenigde Staten vormen een gevaar voor de wereldwijde economie. Dat hebben de landen van de G20 maandag gezegd in een gezamenlijke verklaring na de tweedaagse bijeenkomst in Mexico.

‘De wereldwijde groei blijft bescheiden en de neerwaartse risico’s zijn nog steeds verhoogd, waaronder de complexe implementatie van de beleidsmaatregelen in Europa, een potentiële scherpe fiscale vernauwing in de VS en de financiering van de Japanse budgetbehoefte voor dit jaar’, aldus de verklaring van de ministers van Financiën van de 20 belangrijkste industrielanden.

De G20 zei verder dat alles zal worden gedaan om de gezondheid en de groei van de wereldwijde economie te versterken. De VS gaven aan de zogenoemde ‘fiscal cliff’ te zullen voorkomen.

(dit is een gecombineerd & geregideerd artikel van meerdere berichten inzake de G20 Top)

Bron : AD

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s