Nederlandse Scholieren worden steeds Dommer !

Door veelvuldig Twitteren en Facebooken stompen middelbare scholieren steeds meer af en worden zij met de dag DOMMER !
Albert Einstein : “Ik vrees de dag dat technologie onze menselijke interactie zal voorbijstreven. De wereld heeft dan een generatie van idioten”

Sinds 2007, met de introductie van smartphone en het enorme succes van social media bij pubers, is het aantal kinderen dat blijft zitten of afstroomt naar een lager niveau enorm toegenomen. Dat constateert Justine Pardoen, hoofdredacteur Ouders Online en sinds 2005 gespecialiseerd in mediaopvoeding. Morgen verschijnt haar boek Focus! over “social media als de grote afleider”.

“Pubers groeien door contact met elkaar, het voortdurend in verbinding staan met je vrienden is van levensbelang als je puber bent”, aldus Pardoen. “Zelfs als er ruzie is via social media, zoeken ze die verbondenheid op.” De ervaring van ouders en leraren is duidelijk, zegt de auteur van Focus!. Ouders en leraren zeggen allemaal dat kinderen zich veel minder goed kunnen concentreren en minder huiswerk maken vanwege de afleiding door social media. Pardoen vindt dat die ontwikkeling nog wel nader onderzoek verdient.

“Al ruim twee jaar hoor ik hun zorgen aan over de multitaskende generatie”, meldt de hoofdredacteur van het in 1996 opgestarte Ouders Online. “Ze zien dat kinderen niet veel anders meer doen dan communiceren via social media, maar ook dat ze daardoor minder in staat zijn om zich langdurig te focussen. Op hun schoolwerk bijvoorbeeld, maar ook op een doel voorbij de schoolperiode. Ze gaan vaker voor ‘lekker en leuk’ en minder voor wat goed voor hen is.”

Voor pubers is het gevoel ergens bij te willen horen enorm sterk. “Je eigen identiteit wordt pas wat steviger rond je 16e. Maar tot die tijd kan de pijn die je voelt als je buitengesloten wordt uit de groep waar je bij wilt horen, net zo sterk zijn als hevige fysieke pijn. Social media bieden bij uitstek de kans om voortdurend in contact te zijn.” Zonder al die Hyvende en Facebookende jongeren waren deze netwerksites ook nooit zo groot geworden.

Morgen begint de Week van de Mediawijsheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd van jongeren, ouders en leerkrachten voor het belang van Mediawijsheid: het weten hoe je gezond omgaat met media, hoe bekijk je media kritisch en hoe benut je de kansen. Dinsdag vindt in het Hilversumse Beeld en Geluid de eerste Nationale Ouderavond plaats.

Bron : Dagblad Metro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s