Aanhoudende recessie & Armoede in eurozone

Economie blijft Krimpen en Armoede neemt flink toe

Economie blijft Krimpen en Armoede neemt flink toe

AMSTERDAM (AFN) – De economie van de eurozone krimpt volgend jaar verder. Dat stelden de banken BNP Paribas en Goldman Sachs vrijdag.

BNP Paribas voorziet voor 2013 een economische krimp van 0,4 procent in de eurozone, Goldman Sachs verwacht een achteruitgang met 0,2 procent. Beide banken gingen bij de vorige ramingen nog uit van een bescheiden groei volgend jaar. Die voorzien ze nu pas in 2014.

Bezuinigingen en de afbouw van schulden blijven de euro-economieën de komende jaren domineren, denkt Goldman Sachs. De Amerikaanse bank verwacht daarom in de periode van 2014 tot en met 2016 slechts een matig herstel.

Nederlandse economie

BNP Paribas denkt dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,3 procent krimpt. Daarmee is de Franse bank veel pessimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB), dat in zijn laatste ramingen nog uitging van een groei met 0,75 procent. Volgens de bank blijven de uitgaven van consumenten dalen door de hoge schuldenlast en de toenemende werkloosheid. Daarnaast hebben bedrijven steeds meer moeite om aan financiering te komen.

De huizenmarkt blijft het grootste gevaar voor de Nederlandse economie, waaarschuwt BNP Paribas. Ongeveer 20 procent van de huizenbezitters kampt met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. Het aantal achterstallige betalingen kan volgens de bank daarom snel toenemen als de werkloosheid stijgt.

Bron : De Beurs

Meer mensen in armoede

RIJSWIJK (AFN) – Huurachterstand, moeite om het huis goed te verwarmen, veel meer mensen hebben er in 2011 mee te maken gekregen en ook dit jaar blijft het aantal arme mensen en huishoudens groeien. Dat meldden het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag in het rapport Armoedesignalement 2012.

De kans op armoede is het grootst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en huishoudens met bijstand.
Het SCP en CBS houden er verschillende definities van armoede op na. De eerste hanteert de ‘niet-veel-maar-toereikendgrens’, bijvoorbeeld 1020 euro voor een alleenstaande, het CBS spreekt van een lage-inkomensgrens van 960 euro.
Volgens het SCP steeg in 2011 het aantal mensen dat met armoede krijgt te maken, met 7,1 procent van de bevolking (in 2010 nog 6 procent). Het CBS zag het percentage stijgen van 7,4 naar 8,7 procent. Ramingen voor dit jaar wijzen op een verdere stijging naar respectievelijk 7,5 en 9,2 procent.

Bron : De Financiele Telegraaf

Meer en meer gezinnen raken dakloos door de economische crisis. De daklozenopvang kan de toestroom niet aan en slaat alarm over de forse stijging van het aantal kinderen in de noodopvang (16%). Op dit moment zitten in het hele land zeker 2.000 kinderen in de opvangcentra voor dak- en thuislozen. 
Klik voor gehele artikel Nieuwsbericht + video op 1 vandaag.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s