Vrees voor fiscal cliff stijgt op Wall Street

Gepubliceerd : Friday 21 December 2012 21:35

fiscal-cliff

NEW YORK (AFN) – De politieke impasse over de Amerikaanse begroting zorgde vrijdag voor flink verliezen op Wall Street. Beleggers vrezen dat er dit jaar geen akkoord meer zal worden gesloten over de aanpak van de staatsschuld. Daardoor neemt de kans op een nieuwe economische recessie toe.

Ruim een half uur voor het slot stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 1 procent lager op 13.176 punten. De brede S&P 500 zakte ook 1 procent, tot 1429 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 1,2 procent lager op 3013 punten.

De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen zijn plan voor beperkte belastingverhogingen voor de allerrijkste Amerikanen terug te trekken, omdat veel van zijn partijgenoten tegen wilden stemmen. Daarmee lijkt de kans klein dat de Republikeinen dit jaar nog zullen instemmen met de meer omvangrijke belastingverhogingen die president Obama voor ogen staan. Zonder compromis gaan volgend jaar alle belastingtarieven omhoog. Samen met de eveneens automatische bezuinigingen die dan in werking treden, kunnen die maatregelen de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie laten verzeilen.

Zware klappen

In de Nasdaq kreeg Research in Motion (RIM) zware klappen. Het aandeel leverde 21,5 procent in, nadat de Blackberryfabrikant donderdag nabeurs had onthuld een verlies over het derde en het vierde kwartaal te verwachten. Het bedrijf is de laatste jaren achterop geraakt bij Apple en Samsung die zeer succesvol zijn met hun smartphones.

Bankaandelen stonden onder druk door de zorgen over de ‘fiscal cliff’. Bank of America hoorde bij de grootste verliezers van de Dow Jones met een min van 2 procent. JPMorgan Chase verloor 1,2 procent.

Verlies

Bijna alle fondsen in de Dow stonden op verlies. Technologiefondsen Microsoft, Hewlett-Packard en Cisco Systems volgden Bank of America op de voet met verliezen van circa 1,5 procent. Bouwmachinefabrikant Caterpillar stond onderan de Dow met een min van 2,2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 88,80 dollar. Olieconcerns Chevron en Exxon Mobil werden 1 tot 2 procent minder waard.

De euro werd vrijdagavond voor 1,3175 dollar verhandeld, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bron : De Beurs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s