Identiteits Fraude ! Laat u niet zomaar kopiëren !

Minstens één op de twintig Nederlanders wordt slachtoffer van identiteitsfraude. Oplichters maken misbruik van persoonsgegevens en sluiten gsm-abonnementen af, nemen een lening op bij een bank of nog erger.

De gedupeerde ontvangt de nota’s en ziet automatische afschrijvingen van zijn bankrekening verdwijnen. Bewijs maar eens dat u nergens van af weet.

Misbruik
Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoonabonnement afsluit. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan.

Wat is identiteitsfraude ?
Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.

Hoe vaak komt identiteitsfraude voor ?
Iedereen die een identiteitsbewijs heeft kan met identiteitsfraude te maken krijgen. In 2011 was vijf procent van de Nederlanders het slachtoffer van identiteitsfraude. Omgerekend zijn dat een paar honderdduizend mensen.

Wie mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken ?
Een klein aantal organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw werkgever en uw bank. In de praktijk vragen ook veel andere organisaties om een kopie. U bent echter niet wettelijk verplicht om die aan hen te geven. Als u lid wordt van een sportschool of een telefoonabonnement afsluit, hoeft u bijvoorbeeld geen kopie af te geven. Op de website van het College bescherming persoonsgegevens vindt u meer informatie over wie een kopie van uw identiteitsbewijs mag maken.

Hoe voorkomt u fraude met een kopie ?
Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is meestal voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’ Geeft u een kopie af ? Help dan misbruik te voorkomen.

Schrijf op de kopie :

  • dat het een kopie is,
  • voor wie of welk product de kopie bedoeld is,
  • de datum waarop u de kopie afgeeft,
  • streep uw burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering

Waar staat wat ?
1. Schrijf groot op de kopie dat het een kopie is, voor wie de kopie is bedoeld en de datum.
2. Streep uw burgerservicenummer door. Hotels enzovoort hebben dit nummer niet nodig.
3. Het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan. Streep het ook daar door.

Overheidscampagne
Om deze vorm van identiteitsfraude een halt toe te roepen, is de overheid de campagne ‘Laat u niet zomaar kopiëren’ gestart. Alleen de werkgever en de bank mogen een kopie vragen van uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Alle andere instanties of bedrijven mogen dat niet.

Het dringende advies luidt om geen kopie van uw identiteitsbewijzen aan derden te geven als u niet zeker weet wat ermee gebeurt !

Bronnen : RijksOverheid – Steunpunt Fraude

2 reacties op “Identiteits Fraude ! Laat u niet zomaar kopiëren !

  1. Pingback: Gemeente Hoorn gebruikt als 1e scanners tegen Identiteits Fraude | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s