VS overwegen raketschild in Noordzee

De Verenigde Staten overwegen om een deel van het het raketschild tegen Iran en Noord-Korea op schepen in de Noordzee te stationeren. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse leger dat in handen is van persbureau AP. De vorming van het raketschild in Oost-Europa loopt te hoop tegen technische problemen in landen als Polen en Roemenië. Als alternatief zou het raketschild volgens Amerikaanse experts op schepen in de Noordzee geplaatst kunnen worden.

Grote twijfels over haalbaarheid raketschild
Het geheime rapport in handen van de Associated Press schetst de twijfels die er zijn over het vervolmaken van het het raketschild dat raketten uit Iran en Noord-Korea moet tegenhouden. Het onder Bush ingezette project werd door president Obama vertraagd tot voltooiing in 2020, omdat het nog niet waarschijnlijk leek dat Iran langeafstandsraketten had die Amerika zouden kunnen bereiken.

Ook zou het raketschild de betrekkingen met Rusland doen verslechteren, terwijl Obama er naar streeft om samen met het land het nucleaire wapenarsenaal terug te dringen.

Plaatsing Noordzee
Het raketschild wordt nu in vier fases uitgevoerd, met vooral het oog op middenlange-afstandsraketten. In dat geval zou Roemenië een slechte locatie zijn en zijn er twijfels over Polen als standplaats. Dus kijken de Amerikanen volgens het rapport ook naar de plaatsing van een deel van het raketschild in de Noordzee. De plaatsing van een raketschild in de Noordzee zou echter voor een explosieve diplomatieke situatie met Rusland kunnen zorgen, omdat het de Russen juist in het geloof sterkt dat het raketschild niet tegen Iran maar Rusland is gericht.

Onzeker alternatief
Toch is het zeer onzeker of de Amerikanen over zullen gaan tot plaatsing van het raketschild in de Noordzee. De Amerikaanse marine heeft aangegeven dat problemen met de veiligheid van het onderscheppingssysteem nog niet zijn opgelost. Bovendien komt een explosieve diplomatieke spanning tussen Rusland en Amerika niet gelegen, omdat de beide machtsblokken samen aan tafel zitten voor andere belangrijke internationale onderwerpen.

Het Amerikaanse leger is niet ingegaan op verzoeken van AP voor commentaar op het rapport. Lees hier het artikel van de Associated Press.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s