Bende van het ‘politievirus’ opgerold !

In samenwerking met Europol heeft de politie in Spanje een groep criminelen aangehouden die verantwoordelijk was voor het verspreiden van het politievirus, ook wel het gijzelvirus* of ransomware virus genoemd.

Het gaat om het virus met de naam “Reveton” dat wereldwijd verspreid werd en in juni ook in Nederland veel slachtoffers heeft gemaakt.

Computers die met het virus besmet raakten werden vergrendeld, zogenaamd omdat de gebruikers illegale activiteiten hadden verricht, en zouden pas weer vrij worden gegeven na betaling van een ‘boete’. Er zijn verschillende types van dit soort gijzelvirussen in omloop.

“Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel computers er getroffen zijn door dit virus, maar we schatten dat enkele honderdduizenden Europeanen ermee te maken hebben gehad”, verklaart Europol-directeur Rob Wainwright op een persconferentie in Madrid.

De leider van het netwerk, een 27-jarige Rus, werd al in december opgepakt in de Verenigde Arabische Emiraten. Vorige week arresteerde de Spaanse politie 10 bendeleden langs de Costa del Sol. Zes van hen hebben de Russische nationaliteit, twee komen uit de Oekraïne en twee uit Georgië.

* Gijzelvirus

Een gijzelvirus, of trojan.ransom, geeft een onheilspellende waarschuwing dat uw computer is geblokkeerd (gegijzeld, ontvoerd) door een overheidsinstantie (Politie, Buma Stemra, Microsoft, zelfs de FBI). U zou deze weer vrij kunnen maken door geld over te maken.

U moet in elk geval niet tot betaling overgaan. Deze melding heeft niets met illegale software, bezit van kinderporno of andere zaken te maken, het is een virus dat u kunt (laten) verwijderen. Volg het stappenplan op : PC Web Plus

Bronnen: Reuters, PC Web Plus

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s