Groeiende groep huurders in energiearmoede


Kan de verwarming wat hoger nu het vriest, of kopen we deze maand nieuwe schoenen voor de kinderen? Tot dit soort lastige keuzes voelen steeds meer huurders zich gedwongen. Dat blijkt uit twee belangrijke studies die onlangs zijn verschenen.

In het stedelijke gebied rond Rotterdam en Den Haag deden de onderzoeksbureaus RIGO en Builddesk in opdracht van de Stadsregio onderzoek naar de woonlasten van huurders. Uitkomst: steeds meer mensen die huurtoeslag krijgen moeten snijden in kosten voor levensonderhoud om de energierekening te kunnen betalen. Maar liefst 87% van hen houdt te weinig over voor noodzakelijke dagelijkse uitgaven nadat huur en energie zijn betaald

Energieprijzen zullen fors blijven stijgen de komende jaren. De huurverhogingen die dit kabinet in petto heeft maken het mensen nog lastiger om rond te kunnen komen. Dan rest niets anders dan verder bezuinigen op dagelijkse uitgaven.

Lage inkomens vaak in slecht geïsoleerd huis
Huurders met een laag inkomen betalen naar verhouding een groter deel van hun inkomen aan energie. Deze huurders wonen vaak in slecht geïsoleerde woningen met een relatief lage huur. Uit het onderzoek van RIGO en Builddesk blijkt dat veel woningen eigenlijk ingrijpend gerenoveerd moeten worden om de bewoners te beschermen tegen de onbetaalbare energierekeningen in de toekomst. Maar is het geld voor dit soort renovaties er straks nog wel? Door de kabinetsplannen voor een verhuurdersheffing wordt het corporaties niet makkelijker gemaakt om in woningisolatie te investeren.

Energiearmoede niet beperkt tot steden
Dat energiearmoede een groeiend probleem is blijkt ook uit het onderzoek dat Wisse Veenstra (Rijksuniversiteit Groningen) uitvoerde in opdracht van Agentschap.NL, onderdeel van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Energiearmoede bestaat ook in Nederland, en groeit bovendien hard, concludeert Veenstra. Daarbij is het niet alleen een probleem van grote steden, ook op het platteland en in krimpregio’s komt het voor.

Meer dan 10% van inkomen naar energie
Belangrijke indicator voor energiearmoede is een te hoog percentage van het inkomen dat aan energie moet worden besteed. In Nederland is het begrip nog relatief onbekend en is er nog geen officiële definitie voor. In het Verenigd Koninkrijk is de definitie dat er sprake is van energie-armoede als een huishouden meer dan 10% van het inkomen aan energie moet uitgeven. Het aantal Nederlanders dat meer dan 10% van het inkomen aan energie besteedt is in 3 jaar tijd met 40% toegenomen, becijferde Veenstra.

Betalingsachterstanden en afsluitingen
Andere signalen voor energiearmoede zijn oplopende betalingsachterstanden aan energiebedrijven en een groeiend aantal huishoudens dat van energie wordt afgesloten wegens niet-betalen. Dat ook volgens deze indicatoren de energiearmoede toeneemt bleek eind vorig jaar uit het armoedesignalement 2012 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en uit het rapport Energietrends 2012 van onderzoeksinstituut ECN in samenwerking met brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Investeringen energiebesparing hard nodig
De Woonbond pleit voor meer investeringen in energiebesparing in plaats van een verhuurdersheffing en heeft kabinet en politiek ook gewezen op de opbrengsten die dit voor de staatskas kan opleveren aan btw en loonbelasting.

Zie ook :
Onderzoek RIGO en Builddesk naar woonlasten in Metropoolregio (PDF)
Onderzoek Wisse Veenstra (RUG) naar energiearmoede in Nederland
Nieuwsbericht Woonbond over armoedesignalement 2012 van SCP en CBS
Rapport Energietrends 2012

Bron : WoonBond

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s