Bankrun Europa is begonnen

Eurmageddon

Wat te verwachten was gebeurd inmiddels, eerst langzaam en dan steeds sneller. Mensen in Europa zullen massaal al hun geld van de banken gaan halen. Het grote financiele dominospel is begonnen.

RTL NieuwsNederlandse ambassade Cyprus : pinautomaten leeg

De Nederlandse ambassade op Cyprus zegt dat mensen die op Cyprus zijn niet kunnen pinnen. “Met pinpas of creditcard betalen gaat wel, maar de pinautomaten in de grote steden zijn leeg. In de kleinere plaatsen kan dat vaak nog wel.”
Banken zijn dit weekend dichtgegaan toen bleek dat mensen massaal hun spaargeld weghaalden. De banken zouden morgen open gaan, maar dat is nog maar de vraag. Brens: “Nu de situatie zo onzeker is, kan het goed zijn dat de banken dicht blijven. Het hangt ook af welk besluit er vandaag wordt genomen. Vandaag moet het parlement instemmen met deze belasting op spaargeld.”

Internationaal wordt met ontzetting en ongeloof gereageerd op het besluit om spaarders bij Cypriotische banken deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan het land. Gevreesd wordt voor een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje.

NRCSpaarders op Cyprus betalen mee met redding. Een gevaarlijk precedent !

Het is alsof de Europeanen een neonbord omhoog houden, in het Grieks en Italiaans, waarop staat: ‘tijd voor een bankrun!’, aldus econoom Paul Krugman in The New York Times. Het opleggen van 6,75 procent belasting op verzekerde spaardeposito’s is een vorm van gelegaliseerde roof, vindt columnist Hugo Dixon in Breakingviews van persbureau Reuters.

NOS Nieuws :

Ouderen in Nederland sluizen massaal geld weg

Ouderen sluizen massaal hun geld weg nu de regels voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn aangepast. Dat blijkt uit een rondgang langs kantoren van Netwerk Notarissen.

Door de nieuwe AWBZ-regels die in januari zijn ingegaan, moeten ouderen die een flink bedrag op hun bankrekening hebben veel meer betalen voor een plek in een verzorgings- of verpleeghuis dan ouderen zonder spaargeld.

Mensen met meer dan 21.000 euro op de bank betalen een eigen bijdrage voor een verblijf in een instelling die kan oplopen tot bijna 2200 euro per maand.

Advies

Eén op de tien consulten bij 83 kantoren van Netwerk Notarissen en de helft van de telefoontjes die binnenkomen gaan over de AWBZ, vertelt juridisch directeur Lucienne van der Geld in het Radio 1 Journaal.

“Ze hebben het ontzettend druk. Veel mensen willen advies inwinnen bij de notaris over hoe ze hun vermogen kunnen verminderen voor die AWBZ.” Opvallend is dat het vooral om personen gaat die nog niet in een AWBZ-instelling zitten en nog best jong zijn, zegt Van der Geld.

Volgens Van der Geld is het aantal schenkingen en testamenten enorm toegenomen. Bijna een kwart van de cliënten heeft al maatregelen genomen en hun huis of geld aan kinderen of andere familieleden geschonken. Nog eens 40 procent heeft één van de notarissen opdracht gegeven om dat te doen, zegt ze.

Legaal

Omdat de wet ruimte biedt om het vermogen te verkleinen, doen deze mensen niets wat niet mag. “Dit zijn mensen die bang zijn dat ze heel hun vermogen moeten opeten en dat ze geen erfenis meer hebben om aan hun kinderen na te laten”, aldus Van der Geld.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid dacht dat het wel zou meevallen met het wegsluizen van vermogen als de nieuwe AWBZ zou ingaan, maar dat blijkt nu dus toch anders te zijn.

In oktober vorig jaar stemden alle partijen in de Tweede Kamer in met de wet. Volgens CDA-Kamerlid Keijzer was de gedachte achter de wet goed. “Als je meer geld hebt, draag je meer bij. Maar nu pakt het op zo’n manier uit dat je je afvraagt: is dit nou de bedoeling geweest?”

Mona Keijzer

Keijzer wijst erop dat het CDA staatssecretaris Van Rijn nog heeft gevraagd wat de nieuwe wet in de praktijk zou betekenen. Hij zou toen gezegd hebben dat mensen gemiddeld 235 euro per maand meer zouden gaan betalen dan voorheen. Volgens Keijzer krijgt het CDA nu mails en brieven van mensen die maar liefst 900 euro meer betalen.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn over de gevolgen van de nieuwe AWBZ.

Bron : NOS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s