Hoe Zombie Banken al het bloed uit de Europese Economie zuigen


In het actualiteitsprogramma Buitenhof heeft econoom Bas Jacobs gezegd dat Europa direct moet beginnen met ‘zombiebanken’ die geen kredieten meer verstrekken aan te pakken. Gebeurt dit niet, dan treedt voor Europa een ‘Japanscenario’ in werking waarbij de economie tien jaar lang niet groeit, zei Jacobs.

Zombiebanken zijn banken die onder normale omstandigheden failliet zouden gaan, maar nu in leven worden gehouden door kredietverlening van de ECB.  Voorbeeld van zo’n zombiebanken zijn de restbank van Dexia, waarvan niemand goed weet wat de kredietportefeuille waard of niet waard is, en het Spaanse Bankia.

Een grote schoonmaak van de Europese bankensector is volgens Jacobs alleen mogelijk met een bankenunie waar een gezamenlijke pot klaarstaat om banken te ondersteunen en de afwikkeling van faillissementen uit te betalen. 

”Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren. Anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei.”

Jacobs wordt alvast bijgetreden door Willem Buiter, de hoofdeconoom van de Citigroup,  in een interview met het Financieele Dagblad.  “De meeste banken zijn zombiebanken. Er is nauwelijks nieuwe kredietverlening aan het bedrijfsleven en de huishoudens. Een zombiebank leent zelfs geen geld meer uit voor goede projecten en dat is op grote schaal nu al het geval.” Dat leidt op zijn beurt tot zombiebedrijven. Uit studies blijkt dat ongeveer 10 procent van de bedrijven in Groot-Brittannië alleen nog in staat zijn om de intrest op hun schulden te betalen, maar er niet in slagen om de totale schuldenlast af te bouwen. Een gedeelte zou zelfs problemen hebben om de renteverplichtingen na te komen.

Ook Stefan Hofrichter van Allianz Global Investors is dezelfde mening toegdaan: ‘De Cyprus-deal heeft als voordeel dat die consistent is met het marktsysteem: crediteuren en aandeelhouders moeten verliezen dragen’,zegt Hofrichter. Als we banken niet failliet durven laten gaan, ‘riskeren we dat zombiebanken nog jaren in leven blijven, wat op de lange termijn negatieve consequenties heeft voor de economische groei’.

De Cypriotische banken kwamen in de problemen omdat ze weigerden Griekse obligaties en andere waardeloze leningen af te schrijven. Toen uiteindelijk 16 miljard euro nodig was om de Cypriotische verliezen te dekken, zat er niets anders op om het gedeelte van dat bedrag dat niet door Europa werd opgehoest bij de grotere spaarders (> 100.000 euro) te halen. Volgens de laatse berichten zijn deze depositohouders 60 tot 77,5 van hun spaarcenten kwijt.

Nu de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, vorige week liet uitschijnen dat de manier waarop het probleem Cyprus werd opgelost wel eens het model van de toekomst zou kunnen worden, is de vraag die moet worden gesteld de volgende: ‘Welke financieringscapaciteit hebben de verschillende Europese naties nog vooraleer ze het spaargeld van hun spaarders moeten aanspreken?’

Credit Suisse deed de oefening en publiceerde eerder deze week een rapport waarin de slechte leningen die Europese banken in kaart worden gebracht. Naast Griekenland en Cyprus – die over slechts 16% van hun totaal vermogen beschikten om slechte leningen af te schrijven, vooraleer ze – zoals in Cyprus is gebeurd – via een haircut het geld van depositohouders moeten aanspreken, staan vooral België (27%) en Slovenië (27%) er slecht voor. Dan volgen Spanje (32%), Portugal (32%) en Duitsland (37%).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s