Gemeente Hoorn gebruikt als 1e scanners tegen Identiteits Fraude

Wie het slachtoffer wordt van identiteitsfraude belandt in een horrorscenario, waarin deurwaarders, incassobureau’s en opsporingsambtenaren verbeten jacht maken op een schaduw die altijd naar jou wijst. Probeer het systeem dan maar eens van je onschuld te overtuigen. KRO Reporter spreekt met de slachtoffers. Over wat er met je gebeurt als een ander je identiteit kaapt..

Wie het slachtoffer wordt van identiteitsfraude belandt in een horrorscenario, waarin deurwaarders, incassobureau’s en opsporingsambtenaren verbeten jacht maken op een schaduw die altijd naar jou wijst. Probeer het systeem dan maar eens van je onschuld te overtuigen.

De gemeente Hoorn zet zich als 1e Gemeente actief in om identiteitsfraude te voorkomen. Vanaf 2 april gebruiken baliemedewerkers een scanner die controleert of een identiteitsbewijs wel echt is.

De controle bij inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie gebeurde tot nu toe handmatig, maar dit neemt veel tijd in beslag. Bovendien blijkt het bij vooral buitenlandse documenten moeilijk na te gaan of ze echt zijn.

Werken onder valse naam

Als bij de inschrijving valse documenten worden gebruikt, krijgt de fraudeur een Burgerservicenummer waarmee hij onder een valse naam in Nederland kan werken en waarmee hij of zij bijvoorbeeld bij een bank een lening kan afsluiten.

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat naar schatting bijna 6 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van identiteitsfraude. 60 procent daarvan lijdt hierdoor ook financiële schade, die soms oploopt tot 50.000 euro.

Slachtoffers van Identiteits Fraude kunnen dit melden bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI)

Zie ook : Lichtzinnig gebruik van ID-bewijs. | Gratis geld halen in Nederland | Identiteits Fraude ! Laat u niet zomaar kopiëren !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s