Spooksteden van Extreme Luxe

Spooksteden zijn wereldwijd een toenemend en schrikbarend
fenomeen aan het worden !

Al eerder hebben we kunnen kennismaken met complete spooksteden, van veelal voormalige koopwoningen, van huizenbezitters die door de crisis hun huis waren kwijtgeraakt. De meeste van deze steden vervallen snel. Ook de megalomane spooksteden van de Chinese regering zijn inmiddels bekend. Nieuw zijn echter de spooksteden en wijken van extreme luxe appartementen van de superrijken.

De Londense vastgoedsector wordt met een vervelend probleem geconfronteerd. Een belangrijk gedeelte van de exclusieve residentiebuurten wordt geconfronteerd met een opvallende grote leegstand. Luxepanden worden er massaal opgekocht door buitenlandse investeerders, maar die hebben meestal geen enkele intentie om van de Britse hoofdstad hun belangrijkste woonplaats te maken. Volgens het immobiliënbedrijf Savills waren het voorbije jaar 37 procent van de kopers van woningen in de meest luxueuze buurten van Londen niet van plan om zich in de stad te vestigen.

“Een wijk zoals Belgravia, waar woningen worden verkocht voor prijzen tussen 7,5 miljoen dollar en 75 miljoen dollar, dreigt een dorp te worden met steeds minder inwoners,” voert de lokale vastgoedmakelaar Alistair Boscawen aan. “De kopers zijn vooral superrijken uit landen zoals Rusland, Kazachstan, Zuidoost-Azië en India. Voor die groep vormt Londen echter slechts een onderdeel van een internationaal leven dat zich ook uitstrekt naar onder meer New York, Moskou en Monaco.” Een belangrijk gedeelte van de lokale winkels worden dan ook met een gebrek aan klanten bedreigd.

Londen is volgens vastgoedexperts niet de enige stad die geconfronteerd wordt met eigenaars die het grootste gedeelte van het jaar afwezig zijn. Ook in sommige wijken van Manhattan in New York wordt het fenomeen opgemerkt. “In Londen is echter het grootste gedeelte van het luxevastgoed opgekocht door buitenlanders, die bovendien nagenoeg volledige buurten blijken in te rijven,” wordt er aangevoerd. In een recent rapport van het Smith Institute, een Londens onderzoeksbureau, blijkt dat vele wijken in de Britse hoofdstad financieel compleet ontoegankelijk zijn geworden voor de lokale residenten.

Paul Dimoldenberg, leider van de Labour-oppositie in de wijk Westminster, zegt dat de situatie een kritiek punt heeft bereikt en lokale politici zorgen begint te baren. “Deze eigenaars zijn het grootste gedeelte van jaar afwezig en dragen dan ook niets bij aan de lokale economie,” aldus Dimoldenberg. “De leegstand begint dan ook zorgwekkende afmetingen aan te nemen.” Uit het rapport van Savills blijkt dat 34 procent van de kopers van luxevastgoed in Londen afkomstig was uit het buitenland. Zes jaar geleden, voor het uitbreken van de crisis, bedroeg hun aandeel slechts 24 procent. In de meest exclusieve buurten is het aandeel van buitenlandse eigenaars al tot 59 procent opgelopen. (MH)

Bron : NY Times – Vertaling Pineut

Eén reactie op “Spooksteden van Extreme Luxe

  1. Pingback: Spookdorpen in Nederland | Bent u al de Pineut ?

Plaats een reactie