Het Tientje van Lieftinck

Zij die de geschiedenis vergeten,

zijn verdoemd deze te herhalen !

Lieftinck_Aankondiging

Vanaf 6 Juli 1945 vond er een grote geldzuivering plaats. De biljetten van 100 gulden werden ongeldig verklaard. Men moest ze inleveren op de bank waar ze op een geblokkeerde rekening werden gezet. De bezitter moest aantonen dat het geld eerlijk was verdiend. Zo niet dan volgde bestraffing.

Op 26 September werd al het papiergeld ongeldig verklaard. Het geld moest op de bank worden ingeleverd en ook hier gold hetzelfde als voor de 100 gulden biljetten. Alle rekeningen werden geblokkeerd. Lonen werden in de week van 26 September tot 2 October niet uitbetaald en iedere inwoner kreeg 10 gulden voor de eerste betalingen.

Door deze maatregel kreeg men grip op de hele financiele wereld. Vanaf 3 October 1945 werd het geblokkeerde geld geleidelijk vrijgegeven. Het banktbiljet van 10 gulden van 7 Mei 1945 werd Het Lieftinck tientje genoemd naar de naam van Minister Lieftinck.

Tientje_Lieftinck_Front

Zie ook Wikipedia

3 reacties op “Het Tientje van Lieftinck

  1. Door de geldpersen te laten draaien en geld de samenleving in te laten stromen zonder dekking probeerden de Duitsers de economie draaiende te houden in 40-45. Dat is exact wat er nu gebeurd door Bernanke van de USA-FED (Quantative easing), door Japan die de Bank van Japan miljarden flitskapiotaal de de commerciele banken in laat stromen en door Draghi van de ECB die ongelimiteerd schuldpapier van de failliete landen opkoopt om ze solvabel te houden.

    Mondiaal klotst nu het het digitale flitskapitaal naar alle belasting paradijzen omdat de slimme ‘haute finance’ boys deze geldstromen beheersen, er is nu 25000 miljard dollar in de tax-luwe offshore banken. Voor de nieuwe rijken gaan peperdure autos en Ocean-going Jachten als broodjes over de toonbank. Ik heb ze zien liggen (met Griekse namen) in Cairns bij het Great barrier reef. Al dat geld komt niet bij de consument om de economie aan te jagen door hogere bestedingen. Daarom is er een groot gevaar dat het kaartenhuis in een stort en regeringen het gewone volk moeten bestelen om de balansen van de Banken te redden. Zoals dat ook in 46 gebeurde.

    Like

  2. Pingback: De Grote Bankbiljetten omwisseltruc komt eraan ! | Bent u al de Pineut ?

  3. Pingback: Nieuw 10 Euro Biljet | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s