Wanneer trekt Micro$oft de stekker uit jouw versie van Windows & Office ?

Windows_wordt_Afgesloten

Binnen een jaar stopt Microsoft officieel met de ondersteuning van Windows XP.
Wat gebeurt er wanneer de tijd daar is ? En hoe lang duurt het nog voordat jouw huidige versie van Windows of Office hetzelfde lot is toebedeeld ?

Het komende jaar ongeveer zal Microsoft officiële ondersteuning bieden aan vier versies van Windows voor desktops en notebooks. Windows XP, de oudste van deze, viert deze herfst zijn 12e verjaardag. Maar binnen een jaar, op 8 april 2014, brengt Microsoft een einde aan de officiële ondersteuning van dit besturingssysteem. XP heeft langer geleefd dan welk andere Windows versie ooit en zijn pensioen werd meerdere keren uitgesteld om tegemoet te komen aan gebruikers die nee zeiden tegen Vista, maar in april 2014 komt er dan toch echt een einde aan.

XP krijg geen laatste uitstel meer. Microsoft zal de ondersteuning van XP niet meer verlengen. Als je nog steeds gebruik maakt van XP, doe je er beter aan om over te stappen naar een platform dat nog wel ondersteund wordt, van Microsoft of van iemand anders.

8 april 2014 is echter een deadline en geen “doodstraf” voor XP. Computers die draaien op XP zullen niet opeens stoppen met werken als de tijd daar is. Verknochte XP-gebruikers zullen zelfs geen verschil merken, behalve dan de stilte op Patch Tuesday.

Nieuwere Windows-versies, waaronder Windows Vista, Windows 7 en Windows 8, zullen nog steeds beveiligingsupdates en bugfixes ontvangen via Windows Update. Maar XP niet meer. Wanneer er een einde komt aan de ondersteuning, komt er ook een einde aan die updates.

Dit alles mag geen verrassing zijn. Microsoft heeft een gevestigd ondersteuningslifecycle-beleid voor haar softwareproducten. Dat is een overeenkomst die het bedrijf aangaat met iedereen die kiest voor Windows. De voorwaarden van die overeenkomst veranderen niet vaak, wat een belangrijke zekerheid is voor zakelijke klanten, die de neiging hebben meer conservatief te staan tegenover upgrades.

Zes maanden na de lancering van Windows 8, wordt het duidelijk dat Windows 7 de nieuwe Long Term Support-versie wordt. En ik krijg steeds meer vragen van lezers die zich zorgen maken dat Microsoft een punt gaat zetten achter Windows 7.

Wees gerust, het moment dat we met de “Red Windows 7”-beweging van start moeten gaan, ligt nog niet in het verschiet. Ik heb een overzicht samengesteld van de datums waarom de ondersteuning van de nog ondersteunde Windows- en Office-versies ten einde loopt. Hier is de volledige lijst, die accuraat is vanaf 4 april 2013.

Voor al deze producten biedt Microsoft nog minstens vijf jaar lang algemene ondersteuning, gevolgd door nog eens vijf jaar verlengde ondersteuning. Deze levenscyclussen gelden zowel voor zakelijke en thuisversies van Windows en Office. Service Packs hebben een aparte end-of-support datum. Zo moet je bijvoorbeeld vanaf volgende week Service Pack 1 draaien om nog ondersteuning te krijgen voor Windows 7.

Over het algemeen betekent “ondersteuning” dat je toegang hebt tot minstens één vorm van geassisteerde ondersteuning (mogelijk betalend) en gratis beveiligingsupdates via kanalen als Windows Update en het Download Center.

De berekeningen beginnen op de datum dat een product algemeen beschikbaar wordt. De officiële einddatum van de ondersteuning is de tweede dinsdag in de eerste maand van het kwartaal dat volgt op de vijfde of tiende verjaardag. Dat betekent dat er meestal enkele weken of maanden extra ondersteuning aan het einde van de vijf- of tienjarige ondersteuningscyclus worden toegevoegd.

Voor Windows 7 kan je het dus zelf uitzoeken. De datum waarop alle Windows 7-edities algemeen beschikbaar werden is 22 oktober 2009. Vijf jaar later is 22 oktober 2014. Het eerstvolgende kwartaal na die datum begint in januari 2015 en de tweede dinsdag van die maand is 13 januari 2015. Dat is dus de dag waarop de algemene ondersteuning van Windows 7 wordt stopgezet. De verlengde ondersteuning duurt nog eens vijf jaar langer, tot 14 januari 2020. (Deze berekening werkt niet voor Windows XP, omdat de ondersteuning daar artificieel verlengd werd.)

Om de end-of-support datum voor eender welk Microsoft-product te achterhalen, kan je op een zoekpagina van Microsoft de ondersteuningslifecycle-data van hun producten opsnorren. Maar je kan ook gaan kijken naar de productfamilie-index of de volledige ondersteuningslifecycle-index. Wanneer je een specifiek product bekijkt, zie je de datum waarop dat product algemeen beschikbaar werd, de data waarop de algemene en verlenge ondersteuning wordt stopgezet en de data waarop de ondersteuning van Service Packs wordt stopgezet.

Bron : Microsoft

Voorgaande Aankondiging – Microsoft : Windows XP hopeloos verouderd.

Eén reactie op “Wanneer trekt Micro$oft de stekker uit jouw versie van Windows & Office ?

  1. Pingback: Microsoft Chantage | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s