DNB waarschuwt voor nieuwe escalatie crisis

Crisis

Hernieuwde escalatie van de Europese schuldencrisis blijft een belangrijk risico voor de financiële stabiliteit in Nederland.

Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport. (PDF) De spanningen op de financiële markten in Europa zijn sinds vorig jaar afgenomen door ingrijpen van beleidsmakers, constateert de centrale bank. Bij een neerwaartse aanpassing van groeivooruitzichten, uitstel van structurele hervormingen of onverwachte verliezen in de bankensector kan het marktsentiment echter snel weer omslaan. Het is daarom van belang dat Europese overheden hun ingezette hervormingsagenda doorzetten. Vooral het streven om te komen tot een Europese bankenunie vindt DNB belangrijk.

De centrale bank wijst erop dat de rente in Nederland momenteel historisch laag is. Hierdoor kunnen banken makkelijker kredietvoorwaarden aanpassen waardoor ze minder geld verliezen op ‘probleemleningen’. Als de rente opeens flink zou stijgen, zonder dat dit gepaard gaat met economisch herstel, kan dat voor banken aanzienlijke verliezen op bedrijfsleningen en hypotheken opleveren. Bij een abrupte renteschok van 250 basispunten bedragen de additionele verliezen voor banken ongeveer 8 miljard in twee jaar, zo heeft DNB becijferd.

Nederlandse banken lenen nog steeds meer geld aan huishoudens en bedrijven uit dan ze via spaardeposito’s binnenkrijgen. Dit zogeheten deposito financieringsgat maakt hen kwetsbaar voor onrust op financiële markten. Volgens DNB is het daarom zaak dat het recent ingezette beleid op de huizenmarkt voortgezet wordt. Ook een groter aandeel in financiering door pensioenfondsen en andere beleggers kan kwetsbaarheden verder beperken.

Follow the Money schrijft het volgende :

Premier Lubbers bezwoer tijdens de recessie in de jaren ’80 eens dat hij bij een miljoen werklozen zou opstappen. Als Rutte zich aan dezelfde belofte zou binden kan hij in dit tempo over ruwweg een jaar zijn biezen pakken. In de afgelopen maanden is het reserveleger der werklozen met maar liefst 118.000 mannen en vrouwen versterkt. Daarmee staat de werkloosheid op ruim 8,1 procent. Bron : FTM

Volgens onderstaande tabel van het UWV echter is te zien dat het aantal uitkerings gerechtigden eind 2012 was gestegen naar 1.298.700. In 2011 was dit aantal al boven de 1 miljoen. Dit betekend dat er waarschijnlijk al veel langer een veel hoger aantal werklozen in Nederland zijn dan men durft toe te geven. Klik hier voor het UWV Jaarverslag 2012 (PDF)

Tabel_UWV_2012

Wie de geschiedenis een beetje kent en/of er op naslaat kan weten dat als dit zo doorgaat we de recessie van de jaren ’80 voorbij zullen streven. Mocht Nederland in de richting van de crisis jaren, zoals in de jaren ’30 gaan, dan ligt een oorlog op de loer. In die tijd lag het percentage werklozen rond de 25%. Het complete dossier over de Grote Depressie van 1930 die uiteindelijk uitmonde in de 2e Wereld Oorlog kunt u lezen op : Senior Plaza

Referentie artikel op FTM : Europa, de echte pijn moet nog komen !

Vr. Gr. Pineut

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s